Ugrás a tartalomra
Pixabay/ArtTower/illusztráció

Megmenekültek az erdőtüzektől

2021.11.19
06:58
Forrás
www.elobolygonk.hu
Túlélte a nyáron tombolt kaliforniai erdő- és bozóttüzeket Észak-Amerikai egyik legveszélyeztetettebb emlőse, a Sierra Nevada-i vörös róka.

Az apró állat, amely a Sierra Nevada magas csúcsain, valamint a Kalifornia és Oregon államban húzódó Cascade-hegység déli térségében él, a világ egyik legritkább emlőse. Populációjának méretét ugyan nem ismerik a szakemberek, de azt feltételezik, hogy már csak néhány tucatnyi, becslések szerint 18–39 egyed él a Sonora-hágó, az északi Yosemite és Mono Creek térségében. Kaliforniai vadvédelmi szakemberek úgy vélik, 15-nél kevesebb példány élhet a Lassen Vulkanikus Nemzeti Parkban és Nemzeti Erdőben és térségében, ahol a nyári tűzvészek majdnem egymillió hektárnyi területet emésztettek fel. A rókák számára nem ismeretlenek a lángok, jól alkalmazkodnak a szezonális tüzekhez. Képesek elbújni előlük, vagy elhagyni ideiglenesen területüket. Az elmúlt években azonban a tüzek egyre gyorsabban és forróbban pusztítottak, és a magaslatokra is felcsaptak, ezért a szakemberek aggódtak, hogy az állatok esetleg nem tudtak elmenekülni. 2018-tól a kutatók számos egyedet elláttak műholdas követővel. Ezeknek a jelzései alapján legalább négyükről már megállapították, hogy túlélték a hatalmas pusztítást.  

róka
erdőtűz
bozóttűz

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Népszerű