Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Megnyílt a szabadkai Vinculum Egyesület látogatóközpontja

2021.10.02
16:15
2021.10.03
09:05
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Homokpuszta természeti értékeinek bemutató kiállításával, kisállat simogatóval megnyílt a szabadkai Vinculum Egyesület látogatóközpontja a Jovan Mikić út 178. alatt.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A társulás célja tovább fejleszteni a természetvédelemmel foglalkozó helyszínt.

A megnyitón a Majsai Úti Általános Iskola másodikos diákjai vettek részt.

Bosznai Noéminek a sündisznók a kedvencei.

„Nagyon szeretem, ha meg lehet fogni őket, mert a sünik szelídek, és lehetnek, és tudnak védekezni.”

Gerstmayer Emmát inkább a hörcsögök nyűgözték le, örült, hogy megsimogathatta őket.

„Tetszik a kis hörcsög, és a süni, nagyon aranyosak.
- Mit szeretnél hazavinni?
- A kis hörcsögöt.”

Szabadka környékén a védelem alatt álló 5370 hektárnyi területen és a csaknem 3000 hektárnyi védett övezetben mintegy 260 különböző madárfaj él, ezek közül csaknem 150 itt is fészkel.

Szabó Viktor a szalakótákról tartott előadást a gyerekeknek. Ez az afrikai vonuló madár egyre nagyobb számban fészkel vidékünkön.

„Nagyon jellegzetes kinézete van a szalakótának. Úgy néz ki, mint egy egzotikus madár. Egyik másik madárhoz sem hasonlít. Nagyon élénk kék színe van, amikor szárnyra röppen akkor a türkizkék színek is előbukkannak benne, és egy relatív nagy madárról van, csóka nagyságú, úgyhogy nagyon könnyen észrevehető. Leginkább póznákon, szalmabálákon szokott időzni, mert onnan vadászik.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Környezetvédelem, tehetséggondozás és ismeretterjesztés - ez a szabadkai Vinculum Egyesület alaptevékenysége. Biológiaversenyeket szerveznek, különböző előadásokat, sőt egzotikus kisállatok simogatását is. Az egyesületet rendszeresen a szabadkai általános iskolák látogatják.

A Vinculum Egyesület ünnepélyes megnyitóján a szabadkai Homokpusztáról, védett növényeiről és állatairól hallhattak többek között a Palics-Ludas Közvállalat illetékeseitől is.

Víg Szalma Stella, elnök, Vinculum Egyesület, Szabadka: „Szeretnénk fejleszteni az elkövetkező két-három évben, hogy a belső teret is átalakíthassuk látogatóközponttá, hogy az egész udvar és a belső tér, az egész épület a jövőben látogatóközponttá nője ki magát.”

A projektet az önkormányzat támogatta a város Környezetvédelmi Alapján keresztül.

Homokpuszta
Szabadka
Vinculum Egyesület
látogatóközpont
természetvédelem

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.