Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Megritkuló növényvilág, megsemmisült madárfészkek

2022.07.26
11:00
2022.07.26
18:02
Forrás
Pannon RTV
Ezek az elmúlt napok Szabadka-környéki tűzeseteinek legkárosabb következményei. A hosszan tartó szárazság és a gyakori tűzesetek az itt található védett területek élővilágát is károsítják, veszélyeztetik.

Nagy károkat okoztak az elmúlt napok tűzesetei Szabadkán és a környékén lévő erdőkben is. A tüzek következményei egyaránt érintik az állatvilágot és a növényvilágot is.

Köztudott ugyanis, hogy a Szabadka-környéki védett területeknek nagyon gazdag az élővilága. Állat- és növényvilága tartalmaz olyan faunaelemeket, amelyek csak ezen a környéken találhatók meg. Ilyen például az egyhajú virág, a homoki nőszirom, vagy a homoki kikerics.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics–Ludas Közvállalat:
Ezen kívül a földikutya legnagyobb állománya szintén itt található és a legnagyobb állomány, az azt mondom, hogy a világ összes populációja közül itt található nálunk a legnagyobb állománya a délvidéki földikutyának. Nagyon jó homoki gyík és rézsikló állományunk van ezeken a területeken, amelyek közül sajnos most a tűzesetben találtunk megsemmisült példányokat.

Emellett vannak olyan madárfészkek, amelyek megsemmisültek a tűz miatt. A növények közül a kései szegfű állományába kaptak bele a lángok, ezek nyilván megsemmisültek - tette hozzá a természetvédelmi őr.

Kókai Roland, igazgató, Vajdaság Erdői Közvállalat:
Azt tudjuk, hogy a klímaváltozás közepében járunk és vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint az élőhelyek is meg fognak változni a mi területünkön. Azt látjuk, hogy nagyon kevés a csapadék, hogy a talajvízszint nagyon leesett, úgyhogy fennáll az a veszély is, hogy egy ilyen tűzeset után nem is tud regenerálódni olyan szinten ez a terület vagy legalábbis nem egy olyan típusú élőhely fog visszaállni a helyére, hanem valami egészen más, ami jobban tűri a szárazságot. Így aztán valóban felmerülhet az a probléma is, hogy az erdeink így ezáltal szép lassan eltűnnek.

Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója korábban arról nyilatkozott stábunknak, mit kell tenni, ha tűzesettel találkozunk: Egyszerű logikát követel. El kell oltani, biztosak kell legyünk benne, hogy eloltottuk a tüzet. Tehát a kijelölt helyek általában biztonságosak, feltételezhető, hogy zöld területtel vannak körülvéve, tehát a legnehezebben égnek. Sokkal nagyobb gond a tarló felgyújtása, ami sokszor erdőtüzet idéz elő.

A szakemberek hangsúlyozzák, a Szabadka környéki védett területeken a vegetáció még javában tart, így a területen természetvédelmi szempontból nagyon nagy gondot okoznak az erdőtüzek, mindenkit óvatosságra intenek az illetékesek.

tűz
erdőtűz
Szekeres Ottó
Kokai Roland

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.