Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Megszentelték az új kenyeret Tornyoson

2019-08-12
11:32
2019-08-12
16:00
Forrás
Pannon RTV
Két napos rendezvénysorozattal ünnepelték az új kenyeret Tornyoson. Többek között koncertek, sportvetélkedők és főzőverseny várta a látogatókat.

Ünnepi menet vitte a Magyarok Nagyasszonya Plébánia-templomba az új kenyeret, ahol a szentmise keretében a plébános megszentelte. Szabó Magda a búza útját mutatta be a közönségnek: „A kenyértől indulunk ki, a búzának az útját szerettem volna megmutatni képekben a gyerekeknek.”

A szervezők a falu aprajára és nagyjára is gondoltak, a gyerekeket a sportvetélkedők mellett ugrálóvár és trambulin várta, a felnőttek pedig Hevesi Tamás koncertjét hallgathatták vasárnap este: „Már a háborúban is énekeltem Tresnyevácon, Oromhegyesen, tehát elmondhatom, hogy jól ismerem Bánátot, jól ismerem Bácskát.”

A két napos rendezvénysorozatra Tornyos testvértelepüléseiről is érkeztek látogatók. A romániai Gelence alpolgármestere elmondta, náluk is nagy hagyománya van az új kenyérnek.

Ilyés Botond, alpolgármester, Gelence, Románia: „Az új kenyér számunkra is nagyon fontos ünnepség, nagyon fontos dolog. A székely nép életében a kenyér létfontosságú, talán még jobban tiszteljük és megőrizzük ezeket a hagyományokat, a kenyérsütés és a búzából készült kenyérnek az ünnepét.”

A kétnapos rendezvénysorozat zárásaként a Tornyosi Zsiványok szórakoztatták a közönséget.

Tornyos
új kenyér
kenyérszentelés
kenyérszentelő ünnep
Hevesi Tamás

Most

21:45, Frissítve: 21:56

Kokainon motorozott

Két és fél kilogramm kokaint találtak egy Pécs határában balesetet szenvedő motoros hátizsákjában - közölte a magyar rendőrség.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.