Ugrás a tartalomra
Pixabay/fancycrave1

Mekkora a szerbiai IT-piac értéke?

2023.01.31
14:11
Forrás
Szerbiai RTV
Az újabb piacokhoz való könnyebb hozzáférés, az üzleti korlátozások feloldása, valamint a tudás- és a technológia gyorsabb átadása lenne a legnagyobb előnye az Európai Unióhoz való csatlakozásnak - vélik az IT-szakemberek.

Mi kell ahhoz, hogy az IT-szektor segíthesse a gazdaság gyorsabb és könnyebb belépését az EU-ba - ez volt a témája a Szerbiai Gazdasági Kamara tanácskozásának. Szerbiában több mint 3.700 IT-vállalkozás van, amelyek 44 ezer programozót foglalkoztatnak. Az ágazat fejlődéséhez nem csak a vállalatokban van szükség munkaerőre, hanem az oktatási intézményekben is - emelték ki a szakemberek. Szerintük továbbá szükség lenne az automatizáció bevezetésére a termelésben, valamint a gyártási folyamat szabványosítására és harmonizálására.

A szerbiai IT-piac értéke 836 millió euró, az éves informatikai szolgáltatások és termékek éves exportjáé pedig háromszor ekkora. Az adatok alapján évi szinten két számjegyű növekedés tapasztalható az információs-kommunikációs technológiai szektorban.

IT-piac
IT-szektor

Most

17:02, Frissítve: 17:11

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése az EU és a Nyugat-Balkán országai között a 2022. december 6-án megtartott tiranai értekezleten aláírt nyilatkozat értelmében – közölte a Regionális Együttműködési Tanács.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.