Ugrás a tartalomra
Pixabay/fancycrave1

Mekkora a szerbiai IT-piac értéke?

2023.01.31
14:11
Forrás
Szerbiai RTV
Az újabb piacokhoz való könnyebb hozzáférés, az üzleti korlátozások feloldása, valamint a tudás- és a technológia gyorsabb átadása lenne a legnagyobb előnye az Európai Unióhoz való csatlakozásnak - vélik az IT-szakemberek.

Mi kell ahhoz, hogy az IT-szektor segíthesse a gazdaság gyorsabb és könnyebb belépését az EU-ba - ez volt a témája a Szerbiai Gazdasági Kamara tanácskozásának. Szerbiában több mint 3.700 IT-vállalkozás van, amelyek 44 ezer programozót foglalkoztatnak. Az ágazat fejlődéséhez nem csak a vállalatokban van szükség munkaerőre, hanem az oktatási intézményekben is - emelték ki a szakemberek. Szerintük továbbá szükség lenne az automatizáció bevezetésére a termelésben, valamint a gyártási folyamat szabványosítására és harmonizálására.

A szerbiai IT-piac értéke 836 millió euró, az éves informatikai szolgáltatások és termékek éves exportjáé pedig háromszor ekkora. Az adatok alapján évi szinten két számjegyű növekedés tapasztalható az információs-kommunikációs technológiai szektorban.

IT-piac
IT-szektor

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.
17:54, Frissítve: 20:31

Deli Andor: Versenyképes sofőrképzésre van szükség

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága tárgyalta meg az Európai Bizottság legutóbbi javaslatcsomagját, amely célja a jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok megreformálása és a közlekedés biztonságának növelése.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.