Ugrás a tartalomra

Mentsük meg a fecskéket! (videó)

2017-04-21
03:20
A viharos, hideg, szeles, esős, havas időjárás miatt bajban vannak a fecskék – figyelmeztetnek a szakemberek
A viharos, hideg, szeles, esős, havas időjárás miatt bajban vannak a fecskék – figyelmeztetnek a szakemberek. A hideg miatt a repülő rovarok száma megcsappan, így nem jutnak elég táplálékhoz az Afrikából hazatért fecskék. A rossz időben legyengülnek és leesnek a földre, vagy a fészkükben kihűlnek és elpusztulnak. Ha ilyen madarat találunk, akkor tegyük dobozba, annak az aljára pedig több réteg papír törlőkendőt, a doboz oldalára fúrjunk szellőző lyukakat és tegyük a lakásban meleg helyre. A mentett fecskét nem ajánlatos elkezdeni etetni, itatni. Legjobb megoldás, ha szakemberhez fordulnak. Környékünkön nem tartott olyan sokáig a hóesés és fagy, hogy veszélyes lett volna a fecskékre, a madarak a fészkeikben átvészelték ezt az időszakot - véli a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület ornitológusa, Sihelnik József. Ha mégis találnánk átfázott, sérült madarat, akkor Topolya és Kishegyes községekben az egyesület vadállatmentő ügyeletéhez fordulhatnak a 064-94-86-585-ös mobiltelefonszámon.Sihelnik József, ornitológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: "Az is fontos, hogy ha bevittük a szobába, akkor ott melegebb van mint kint, tehát azzal is kárt okozhatunk, ha például nagy hőmérsékletkülönbség idején engedjük szabadon a madarat, tehát, mindenféleképp arra kell törekednünk, hogy a legkisebb hőmérsékletkülönbség legyen a kinti illetve a benti hő között, mert így akkor hirtelen kaphat hősokkot, és az még nagyobb probléma minthogy átfázott."
hideg
fecske

Most

23:33, Frissítve: 00:12

Közvita a vajdasági közmédia műsorairól

A vajdasági közmédia műsorairól tartott közvitát csütörtökön este Szabadkán a Vajdasági RTV Műsortanácsa. Pancsova és Temerin után a szabadkai volt a harmadik, a zárórendezvény Újvidéken lesz.
23:23, Frissítve: 00:34

Győzött a Partizan

A Partizan labdarúgói 2:1-es győzelmet arattak a Young Boys csapata felett az Európa Liga B csoportjának ötödik fordulójában. A Partizan bejutott a kieséses szakaszba az Európa Ligában.
22:23, Frissítve: 00:12

„Szeretném, ha lennének barátaim”

Tavaly karácsony óta nincs áram a bajmoki Bošković család házában. Öten élnek együtt egy háztartásban. Három gyermekük van, de hamarosan újabb babával bővül a család.
21:54, Frissítve: 00:33

BATE Boriszov - Crvena Zvezda 0:0

A belgrádi együttes gól nélküli mérkőzést játszott Fehéroroszországban. Ezzel növelte esélyét, hogy tavaszra is a nemzetközi porondon szerepelhessen.

Népszerű