Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Mi kerül a magyarkanizsaiak húsvéti asztalára?

2019-04-19
18:21
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap ünnepeljük húsvétot. Ekkor véget ér a nagyböjti időszak és így újból fogyaszthatunk húsételeket, az ilyenkor hagyományos sonkát és kolbászt is. Az ünnepi asztalról a tojás sem hiányozhat.

Az emberek többsége már megejtette a húsvéti bevásárlást. A magyarkanizsai Teleki Máriánál kolbász és tojás kerül majd vasárnap a húsvéti asztalra. Náluk nagypénteki hagyomány, hogy ekkor a leves mellé pattogatott kukoricát fogyasztanak: „Nagypéntek van. Nagyon sokan hiányoljuk azt, ami jellemző lenne nagypéntekre, a pattogatott kukoricát. Most senki nem csinálja, úgy látszik. Direkt ezért jöttünk ki többen, és nem lehet találni sehol sem.”

A magyarkanizsai Rekecki Verona nem hagyta az utolsó pillanatra a bevásárlást: „Tegnap vásároltam be a nagy részét, a sonkát. A hét elején meg a kolbászt vettem meg, úgyhogy megvettem mindent mostanra. A húsvéti asztalra majd tortát sütök, meg a sonka, kolbász, tojás, ennyi lesz.”

A magyarkanizsai piacon a tojás darabja 10-15 dinár jelenleg. A kolbász kilójának az ára a szárazságától függően 650 és 800 dinár között van, míg a sonka kilója 600 és 700 dinár, attól függően, hogy csonttal vagy csont nélkül kérjük. A vásárlók főleg a hazai termékeket keresték. Krisztin Norbert, árus: „Inkább most, az utolsó napokra hagyják a vásárlást, mert most kapják az emberek a pénzt. De ez az év nem nagy valami, kisebb darabokat visznek, nem visznek egész sonkákat, csak ilyen kilókat, két kilót, három kilósat.”

A hagyomány szerint a sonkát, kolbászt nagyszombat este vagy húsvét vasárnap reggel fogyaszthatják az emberek.

húsvét
sonka
kolbász
tojás
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.