Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Mi kerül a magyarkanizsaiak húsvéti asztalára?

2019-04-19
18:21
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap ünnepeljük húsvétot. Ekkor véget ér a nagyböjti időszak és így újból fogyaszthatunk húsételeket, az ilyenkor hagyományos sonkát és kolbászt is. Az ünnepi asztalról a tojás sem hiányozhat.

Az emberek többsége már megejtette a húsvéti bevásárlást. A magyarkanizsai Teleki Máriánál kolbász és tojás kerül majd vasárnap a húsvéti asztalra. Náluk nagypénteki hagyomány, hogy ekkor a leves mellé pattogatott kukoricát fogyasztanak: „Nagypéntek van. Nagyon sokan hiányoljuk azt, ami jellemző lenne nagypéntekre, a pattogatott kukoricát. Most senki nem csinálja, úgy látszik. Direkt ezért jöttünk ki többen, és nem lehet találni sehol sem.”

A magyarkanizsai Rekecki Verona nem hagyta az utolsó pillanatra a bevásárlást: „Tegnap vásároltam be a nagy részét, a sonkát. A hét elején meg a kolbászt vettem meg, úgyhogy megvettem mindent mostanra. A húsvéti asztalra majd tortát sütök, meg a sonka, kolbász, tojás, ennyi lesz.”

A magyarkanizsai piacon a tojás darabja 10-15 dinár jelenleg. A kolbász kilójának az ára a szárazságától függően 650 és 800 dinár között van, míg a sonka kilója 600 és 700 dinár, attól függően, hogy csonttal vagy csont nélkül kérjük. A vásárlók főleg a hazai termékeket keresték. Krisztin Norbert, árus: „Inkább most, az utolsó napokra hagyják a vásárlást, mert most kapják az emberek a pénzt. De ez az év nem nagy valami, kisebb darabokat visznek, nem visznek egész sonkákat, csak ilyen kilókat, két kilót, három kilósat.”

A hagyomány szerint a sonkát, kolbászt nagyszombat este vagy húsvét vasárnap reggel fogyaszthatják az emberek.

húsvét
sonka
kolbász
tojás
Magyarkanizsa

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.