Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Mi kerül a magyarkanizsaiak húsvéti asztalára?

2019-04-19
18:21
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap ünnepeljük húsvétot. Ekkor véget ér a nagyböjti időszak és így újból fogyaszthatunk húsételeket, az ilyenkor hagyományos sonkát és kolbászt is. Az ünnepi asztalról a tojás sem hiányozhat.

Az emberek többsége már megejtette a húsvéti bevásárlást. A magyarkanizsai Teleki Máriánál kolbász és tojás kerül majd vasárnap a húsvéti asztalra. Náluk nagypénteki hagyomány, hogy ekkor a leves mellé pattogatott kukoricát fogyasztanak: „Nagypéntek van. Nagyon sokan hiányoljuk azt, ami jellemző lenne nagypéntekre, a pattogatott kukoricát. Most senki nem csinálja, úgy látszik. Direkt ezért jöttünk ki többen, és nem lehet találni sehol sem.”

A magyarkanizsai Rekecki Verona nem hagyta az utolsó pillanatra a bevásárlást: „Tegnap vásároltam be a nagy részét, a sonkát. A hét elején meg a kolbászt vettem meg, úgyhogy megvettem mindent mostanra. A húsvéti asztalra majd tortát sütök, meg a sonka, kolbász, tojás, ennyi lesz.”

A magyarkanizsai piacon a tojás darabja 10-15 dinár jelenleg. A kolbász kilójának az ára a szárazságától függően 650 és 800 dinár között van, míg a sonka kilója 600 és 700 dinár, attól függően, hogy csonttal vagy csont nélkül kérjük. A vásárlók főleg a hazai termékeket keresték. Krisztin Norbert, árus: „Inkább most, az utolsó napokra hagyják a vásárlást, mert most kapják az emberek a pénzt. De ez az év nem nagy valami, kisebb darabokat visznek, nem visznek egész sonkákat, csak ilyen kilókat, két kilót, három kilósat.”

A hagyomány szerint a sonkát, kolbászt nagyszombat este vagy húsvét vasárnap reggel fogyaszthatják az emberek.

húsvét
sonka
kolbász
tojás
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.