Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mi kerül szilveszterkor az asztalra?

2017.12.30
10:13
2017.12.30
15:47
Forrás
Pannon RTV
Bevásárlás és lázas készülődés a piacon és a hentesüzletekben.

Nyüzsgő piac, emberek tömkelege, kígyózó sorok a hentesüzletek előtt. Szilveszter éjszakájára készülnek a szabadkaiak. Bab, malac, káposzta és pezsgő - minden fogy, ami ilyenkor jellemző. Még az utolsó pillanatban is vásárlási lázban ég a város.

Pannon RTV

Minden ünnepnek megvan a saját szokásvilága, illetve hagyományrendszere, nincs ez másképp a szilveszterrel sem. Itt legjellemzőbben az asztalra kerülő ételekben mutatkozik meg a hagyomány. Aki malacot vesz, szerencséje lesz jövőre, ha babot vásárol, annak nagy mennyisége miatt sok pénz üti a markát, azonban nagyon vigyázzanak, mert csirkét nem szabad vásárolni, hisz elszalad a pénzzel jövőre.

Az amerikai hagyományok szerint például a kelkáposzta egy összecsomagolt dollárkötegre hasonlít, így a tengeren túli területeken előszeretettel fogyasztják ezt a zöldséget szilveszter éjszakáján. Ahány vidék, annyi szokás - szokták mondani.

Pannon RTV

Egyre jellemzőbb azonban, hogy a babonákat, hagyományokat félreteszik az emberek. Annak ellenére, hogy a csirke elszalad a pénzzel, számos asztalra szárnyas kerül az év utolsó napján. Tari Endre, csirkeárus, Zentagunaras: „Évekkel ezelőtt ezt nem csinálták, de most már úgy néz ki, hogy nem hisznek a babonában. Veszik, töltött csirkét nagyon sokat csinálunk.”

A piacon mindenből fogy, ami ilyenkor megszokott. Orosz és francia saláta, bab, zöldségfélék vagy különböző magok - mind részét képezik az ünnepi asztalnak. Az említett salátákból fagyasztva már 150 dinárért lehetett egy kilót venni. A szabadkaiak a jól bevált és megszokott ételekben bíznak.

Dubicsánász Rozália, Szabadka: „Káposzta és sült malac lesz, valamint krumplisaláta, mellé torma, meg nagykalács, emellett pedig aprósütemény, pezsgővel.”

Főző József, Szabadka: „Malacsült, legjobban a malac megy, akkor megy egy kis bor hozzá.”

Pannon RTV
Pannon RTV
Pannon RTV

Vannak újdonságkedvelők is. Sok helyen rostélyost fogyasztanak az év utolsó napján.

Aranyos Attila, Szabadka:
„- Lesz csevap, lesz még disznó, vagy malac, és ezekhez saláta.
- Hisznek-e a babonákban? Azért kerül az asztalra malac, mert szerencsét hoz?
- Hallja, az igazat megvallva, nem hiszünk.”

Hogyan vegyünk malacot? Nyersen, otthoni sütésre, vagy már elkészített, sült, sózott formában? Az év utolsó napjának közeledtével ez a kérdés foglalkoztat mindenkit. A legtöbben a hentesüzletekben bíznak, ott pedig azt mondják: árban nincs különbség, a már megsült malacnak az az előnye, hogy kevesebb energiabefektetést igényel. Rodinski Snežana, hentes: „Állandóan sütjük, megvan a forgalom, kérik a göngyölt malacot, a csontosat is. Csinálunk töltött karajokat, kolbászos, gombás, sajtos töltelékkel. A fasírozott roládot szintén töltve tojással, sertéslapockát sütünk, tehát van.”

Pannon RTV
Pannon RTV

Persze vannak hidegtálak, kocsonyák is a kínálatban, mindent visznek az emberek, mint a cukrot. Azt mondják, ilyenkor az ember könnyebben költ. Mindenkinek az a célja, hogy az év utolsó napján bőségben, szerettei, barátai körében búcsúztassa 2017-et - ez látszott a szabadkai Tejpiacon szombat délelőtt is.

szilveszter
tejpiac
malac

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.