Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Mi is látjuk, hogy nem esik hó, de mit mondanak az adatok

2023.03.20
10:58
2023.03.20
11:07
Forrás
greendex.hu
Szegeden felére, Budapesten közel negyedére csökkent a lehullott hó átlagos éves mennyisége a múlt század elejéhez viszonyítva.

A legnagyobb csökkenés az ezredforduló után következett be. A szakemberek 120 esztendő csapadékadatait dolgozták fel. A kutatás során öt magyar nagyvárosban, Budapesten, Szegeden, Pécsett, Szombathelyen és Debrecenben elhelyezett mérőállomások összesített adatait dolgozták fel a szakemberek. Magyarországon ugyan volt olyan terület, ahol az elmúlt télen is esett a hó, a statisztikák azt mutatják, hogy egyre kevesebb havazásra kell számítani az országban. Nemcsak a hóeséses napok száma és a hó mennyisége csökken folyamatosan, a leesett hó is egyre kevesebb ideig marad meg az utcákon és a földeken. Az elmúlt két évtizedben a vizsgált városokban összesen 40-450 mm között alakult az évente leesett hó mennyisége, míg korábban gyakran előfordultak a 600-800 mm-es havazások is. 

Szeged
Budapest
Pécs

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű