Ugrás a tartalomra
Pixabay/652234

Mi legyen az Év Fája?

2023.03.22
16:59
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
Keresik a Hős Fát is. Május 10-ig fogadják Magyarországon a jelöléseket.

A víz világnapján, vagyis ma indul a jelölés a 2023-as Év Fája versenyre Magyarországon. A jelölés a Madarak és Fák napjáig, azaz május 10-ig tart. A versenyre fákat, facsoportokat lehet nevezni, melyeknél nem számít azoknak szépsége, mérete vagy kora, ám előnyt jelent, ha őshonos fajt képvisel, közterületen áll, illetve ha életét vagy életterét veszély fenyegeti.

Az Ökotárs Alapítvány által szervezett versenyre a http://evfaja.hu/ oldalon keresztül lehet beküldeni a nevezéseket. Minél többen támogatják a nevezést, az annál inkább mutatja, hogy fontos egy-egy közösség számára. A nevezett fák közül szakmai zsűri választja ki a négy döntőst, melyre a közönség is szavazhat július és október között, ez alapján dől el, hogy melyik fáé lesz az Év Fája cím abban az évben.

Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap. 2011. óta a zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is.

fa
év fája
Magyarország
jelölés

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű