Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Mi lesz a belcsényi Spitzer-kastéllyal?

2020.08.18
16:19
2020.09.05
16:15
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban sok régi kastély maradványai fedezhetők fel. Egy közülük a belcsényi Spitzer-kastély, amely iránt egyre többen érdeklődnek.
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A szerémségi Belcsénybe látogatva egy letűnt világ mementóját, a több mint százéves Spitzer-kastély maradványait tekinthetjük meg. Az 1997-ben védelem alá helyezett kastély még omladozó állapotában is igazi látványosságnak számít, ezért évről évre egyre több turista látogatja.

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Az érdeklődők általában ismerősök ajánlása által, vagy a közösségi oldalakra feltöltött fényképek láttán döntenek úgy, hogy megtekintik a fenséges kastély maradványait. Milena Ćosović, Újvidék: „Különféle építési stílusok, eklektika, barokk, reneszánsz ötvöződik itt. A fürdőszoba még mindig jól látható, ez is lenyűgözött bennünket. Gyönyörű építmény, és szeretnénk, ha mód van rá, tudjuk, hogy sok pénzbe kerül, de fel kellene újítani. Sokkal több ember látogatná, mi is találkoztunk ma itt néhány látogatóval.”

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

1839-ben az apatini származású Csík József cementgyárat alapított Belcsényen. A Tarcal-hegységből kinyerhető márgát a budapesti Széchenyi Lánchíd megépítéséhez is használták. Az 1800-as évek végén Spitzer Ede, a cementgyár társtulajdonosának személyes megrendelésére épült fel a Spitzer-kastély. Az épület megtervezését a kor legnevesebb építészére, a magyar Országházat is megálmodó Steindl Imrére bízták.

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Svetlana Mihajlović, Nagybecskerek: „Mindenki sajnálja, hogy egy ilyen nagy és szép épület tönkremegy. Az idő múlása miatt történik, vagy más oka van, azt most ne vitassuk. Mindenféleképp megéri megtekinteni és körbejárni, érezni egy kicsit annak a kornak a szellemét, amikor épült, illetve azoknak az időknek a szellemét, amikor emberek lakták.”

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Napjainkban is jól látszik, hogy a kastély díszítésében a magyar virágmotívumok kerültek előtérbe. Az épületben a rózsaszín és a kék színek a leghangsúlyosabbak. Oldalsó homlokzatán egy turulmadár őrzi a kastélyt. A lenyűgöző elemeket napi szinten jönnek megtekinteni az érdeklődők.

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A lepusztulásában is impozáns Spitzer-kastélyt a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet védelme alatt áll. Spomenka Krečković, a kastély felügyelője: „Két-három évvel ezelőtt az intézet teljesen felújíttatta a tetőszerkezetét. Reméljük, hogy a kastély felújítása is hamarosan elkezdődik, az eredeti állapotába kellene visszaállítani. A projekt érthetően nagyon sokba kerül. Reméljük, hogy a belgrádi Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet is segíteni fog egy kicsit, és ez a gyönyörű építmény fel lesz újítva.”

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A kastélyhoz számos legenda is fűződik, amelyek szintén idevonzzák az embereket. A kastély felügyelője ugyanakkor felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy az omladozó kastélyban való mozgás veszélyes is lehet, ezért látogatásakor elővigyázatosnak kell lenni.

Belcsény
Spitzer-kastély
kastély
Szerémség
Csík József
Spitzer Ede
Spomenka Krečković

Most

08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.