Ugrás a tartalomra
Pixabay

Mikroműanyag szennyezi a Földközi-tengert

2020-10-29
14:17
Forrás
www.elobolygonk.hu
Évente több mint 200 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe.

Ha nem hoznak hatékony intézkedéseket a hulladék és a fő szemétforrások megfelelő kezelése érdekében, 2040-re ez az érték megkétszereződhet. A Természetvédelmi Világszövetség jelentése szerint a Földközi-medence körül 33 országból származik a műanyag. A teljes szemét 94 százalékát a rosszul kezelt hulladékból származó szennyezés adja, amely, ha egyszer belekerült a tengerbe, mikroműanyag, vagyis 5 milliméteresnél kisebb részecskék formájában az üledékbe kerül. A jelentés becslése szerint a Földközi-tengerben több mint egymillió tonna műanyag halmozódott fel. Az elsődleges mikroműanyagokból mintegy 13 ezer tonna kerül évente a vízbe. A kerékabroncsokból származó por teszi ki az ilyen hulladék legnagyobb arányát, ezt követi a textilhulladék és a kozmetikumokból származó mikrogyöngyök.

mikroműanyag
Földközi-tenger

Most

14:33, Frissítve: 14:43

Égető szükség lenne terelőútra Temerinben

Temerin főutcáján folyamatos a személy- és teherforgalom. Elsősorban Újvidék vonzáskörzete miatt nagy az észak-dél irányú forgalom. A település tehermentesítése miatt régóta aktuális kérdés egy kerülőút kiépítése.
14:25

Szabadkára is visszaszivárognak a migránsok

Szabadkára is egyre több migráns tér vissza, és próbálkozik meg ismét nekivágni a magyar határkerítésnek. Amióta legutóbb összeszedték és távolabbi szerbiai befogadóközpontokba szállították el őket, néhány napig nyugalom volt a városban.
13:43

A KKT 100 napja Óbecsén

Száz nap alatt öt ülést tartott az új összetételű községi képviselő-testület Óbecsén. Az eddigi munkát és a koalíciós együttműködést ma sajtótájékoztatón értékelte Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.