Ugrás a tartalomra
Pixabay/Jonas_Fehre

Mikroműanyag van a levegőben is

2021.04.22
13:47
Forrás
pestihirlap.hu
Az 5 milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagok az óceánoktól kezdve a magashegységeken át a termőtalajokig számtalan helyen jelen vannak a környezetben.

Amerikai, osztrák, japán és kanadai légkörkutatók most azt bizonyították be, hogy a levegőben is rengeteg a műanyagszemét – írta a Qubit. A kutatócsoport 14 hónapon keresztül mérte az Egyesült Államok nyugati partvidékén a levegőben található, illetve onnan a csapadékkal kimosott részecskék mennyiségét, majd ezek alapján az éghajlati modellek segítségével becsülte meg a teljes szennyezettség mértékét. Arra jutottak, hogy az általuk vizsgált területek felett mintegy ezer tonna mikroműanyag volt található a levegőben a vizsgált időszakban. A szennyezés 84 százalékáért felelősnek tartott szárazföldi közlekedés mellett az óceánokból, illetve a mezőgazdasági területekről kerül még jelentős mennyiség az atmoszférába. A tudósok rájöttek, hogy a mikroműanyagok több mint 6 teljes napot is a levegőben lebeghetnek, ez pedig azt jelenti, hogy az uralkodó légáramlatok az egyik kontinensről a másikra szállíthatják a szennyezést.

mikroműanyag
levegő
természetvédelem

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.