Ugrás a tartalomra
Pixabay/Jonas_Fehre

Mikroműanyag van a levegőben is

2021.04.22
13:47
Forrás
pestihirlap.hu
Az 5 milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagok az óceánoktól kezdve a magashegységeken át a termőtalajokig számtalan helyen jelen vannak a környezetben.

Amerikai, osztrák, japán és kanadai légkörkutatók most azt bizonyították be, hogy a levegőben is rengeteg a műanyagszemét – írta a Qubit. A kutatócsoport 14 hónapon keresztül mérte az Egyesült Államok nyugati partvidékén a levegőben található, illetve onnan a csapadékkal kimosott részecskék mennyiségét, majd ezek alapján az éghajlati modellek segítségével becsülte meg a teljes szennyezettség mértékét. Arra jutottak, hogy az általuk vizsgált területek felett mintegy ezer tonna mikroműanyag volt található a levegőben a vizsgált időszakban. A szennyezés 84 százalékáért felelősnek tartott szárazföldi közlekedés mellett az óceánokból, illetve a mezőgazdasági területekről kerül még jelentős mennyiség az atmoszférába. A tudósok rájöttek, hogy a mikroműanyagok több mint 6 teljes napot is a levegőben lebeghetnek, ez pedig azt jelenti, hogy az uralkodó légáramlatok az egyik kontinensről a másikra szállíthatják a szennyezést.

mikroműanyag
levegő
természetvédelem

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.