Ugrás a tartalomra

Mikroműanyag van a levegőben is

2021.04.22
13:47
Forrás
pestihirlap.hu
Az 5 milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagok az óceánoktól kezdve a magashegységeken át a termőtalajokig számtalan helyen jelen vannak a környezetben.

Amerikai, osztrák, japán és kanadai légkörkutatók most azt bizonyították be, hogy a levegőben is rengeteg a műanyagszemét – írta a Qubit. A kutatócsoport 14 hónapon keresztül mérte az Egyesült Államok nyugati partvidékén a levegőben található, illetve onnan a csapadékkal kimosott részecskék mennyiségét, majd ezek alapján az éghajlati modellek segítségével becsülte meg a teljes szennyezettség mértékét. Arra jutottak, hogy az általuk vizsgált területek felett mintegy ezer tonna mikroműanyag volt található a levegőben a vizsgált időszakban. A szennyezés 84 százalékáért felelősnek tartott szárazföldi közlekedés mellett az óceánokból, illetve a mezőgazdasági területekről kerül még jelentős mennyiség az atmoszférába. A tudósok rájöttek, hogy a mikroműanyagok több mint 6 teljes napot is a levegőben lebeghetnek, ez pedig azt jelenti, hogy az uralkodó légáramlatok az egyik kontinensről a másikra szállíthatják a szennyezést.

mikroműanyag
levegő
természetvédelem

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.