Ugrás a tartalomra

Milyen feltételekkel utazhatunk külföldre?

2021.07.02
14:10
2021.07.02
14:39
Forrás
Blic
Már javában zajlik a nyár és a járványügyi helyzet mérséklődésének köszönhetően egyre több határ válik járhatóvá, egyre több ország várja a nyaralni vágyókat.

A legtöbb ország azonban valamilyen feltételhez köti a turisták belépését. Az utazók könnyebb tájékozódása érdekében az alábbi cikkben összegyűjtöttük a szerbiai állampolgárok által leginkább látogatott országok beutazási feltételeit.

Pixabay/roemi62/illusztráció

Albániába és Montenegróba mindennemű korlátozás nélkül utazhatnak a szerb állampolgárok.

Soós Georgina

Bosznia-Hercegovinába Szerbiából bárki utazhat koronavírus-teszt és oltási igazolás nélkül. Amennyiben valaki nem Szerbiából, hanem más országból készül beutazni az országba, számára kötelező egy 48 óránál nem régebbi negatív eredményű PCR-teszt felmutatása.

Pixabay/nonbirinonko

Görögországba oltási igazolással, 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel, vagy olyan orvosi igazolással lehet belépni, amely igazolja, hogy a személy az országba való belépés előtti 2-9 hónapban átesett a koronavírus betegségen. A 12 éves és annál idősebb gyerekek számára kötelező továbbá egy negatív PCR-teszt felmutatása is. Görögországban továbbá elfogadják a digitális zöld igazolásokat is. Emellett mindenki számára kötelező kitölteni az úgynevezett PLF-regisztrációs adatlapot legalább 24 órával a várható érkezés előtt, amely a következő honlapon érhető el: travel.gov.gr, és a kapott kódot be kell mutatni a határon.

Pixabay/nextvoyage/illusztráció

Bulgáriába bármelyik oltás felvételét igazoló oltási-igazolással, 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel, vagy olyan orvosi igazolással lehet belépni, amely igazolja, hogy a személy az országba való belépés előtti 15-180 napban átesett a koronavírus betegségen.

Pixabay/SungRae_Kim

Olaszországba Szerbiából turisztikai céllal nem lehet belépni. Csak azok utazhatnak be az országba, akik munkaügyben, egészségügyi okok miatt, iskolalátogatás céljából utaznának, vagy állandó-, illetve tartózkodási lakhellyel rendelkeznek az országban. Továbbá, azok is beléphetnek, akik bizonyított, tartós párkapcsolatban állnak olasz, európai vagy Schengen-országok valamelyének állampolgárával, vagy olyan személlyel, aki állandó lakhellyel rendelkezik Olaszországban. Ebben az esetben szükség van egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre, valamint a PLF-regisztrációs adatlap kitöltésére. Ez után 10 napos kötelező karantén vár a beutazóra, melynek végén kötelező megismételni a PCR- vagy antigén-tesztet.

Pixabay/niekverlaan

Törökországba Szerbiából azok mehetnek, akik rendelkeznek oltási igazolással, és a második oltást legalább 2 héttel az utazás előtt felvették, kivéve ha a következő országokból érkeznek: Afganisztán, Banglades, Brazília, Dél Afrika, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Egyesült Királyság, Irán, Egyiptom és Szingapúr. Emellett a török hatóságok elfogadnak olyan orvosi igazolást, amely igazolja, hogy a személy az országba való belépés előtti 6 hónapban átesett a koronavíruson, vagy fel tud mutatni 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet. Azon 18 évnél fiatalabb gyerekeknek, akik oltási igazolással rendelkező szülőkkel mennek Törökországba, nem kell PCR-tesztet végezniük. Mindemellett a tervezett utazás előtt 72 órával mindenki köteles online regisztrálni a következő honlapon: register.health.gov.tr.

Pannon RTV

Szlovéniába teszt és oltási igazolás nélkül utazhatnak azok a szerb állampolgárok, akik bizonyítani tudják, hogy az utazás előtti 5 napban Szerbiában tartózkodtak, vagy azon országok egyikében, amelyek járványügyi szempontból a zöld, azaz biztonságos besorolású országok közé tartoznak.

pixabay

Spanyolországba azok a szerbiai állampolgárok utazhatnak, akik oltási igazolással, negatív PCR-teszttel vagy antigén gyorsteszttel rendelkeznek, vagy olyan orvosi igazolással, amely igazolja, hogy a személy átesett a betegségen. A spanyol hatóságok a Pfizer, az AstraZeneca és a Sinopharm oltóanyagait ismerik el. Beutazáshoz mindenkinek regisztrálnia kell a következő honlapon: www.spth.gob.es.

Pixabay

Horvátországba PCR- és antigén gyorsteszt nélkül léphetnek be azok a szerb állampolgárok, akik rendelkeznek oltási igazolással, és a második oltást legalább két héttel a tervezett utazás előtt vették fel, illetve azok is, akik legalább 11 nappal vagy maximum 6 hónappal korábban átestek a koronavírus betegségen, és erről orvosi igazolásuk is van. Akik még nem oltatták be magukat és nem is estek át a betegségen, egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy egy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel léphetnek át a horvát határon.

Pixabay

Tunéziába karanténkötelezettség nélkül azok utazhatnak, akik felvették valamelyik oltás mindkét adagját, vagy ha átestek a koronavírus betegségen legfeljebb hat hónappal a belépés előtt. A többi látogató, amennyiben 12 évnél idősebb, csak QR-kóddal ellátott, 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel tud belépni. Minden turistának előzetesen regisztrálnia kell a app.e7mi.tn/language weboldalán.

Pixabay/TheDigitalArtist/illusztráció

Egyiptomba azok utazhatnak, akik rendelkeznek QR-kóddal ellátott oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel.

Pixabay/ymon/illusztráció

Ausztriába azok a szerb állampolgárok léphetnek be, akik oltási igazolással, 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel, vagy olyan orvosi igazolással rendelkeznek, amely igazolja, hogy a személy átesett a koronavírus betegségen. Feltétel továbbá az is, hogy a személy az utazást megelőző 10 napban járványügyi szempontból zöld, azaz biztonságos besorolású országban tartózkodott. Az Ausztriában elfogadott vakcinák közé tartozik a Pfizer, az AstraZeneca és a Sinopharm oltóanyagai. A második oltás felvételétől számítva minimum 22 napnak, maximum 9 hónapnak kell eltelnie a beutazáshoz.

Pixabay/FelixMittermeier/illusztráció

Németországba autóval korlátozás nélkül léphet be szerb állampolgár. Azok az utasok, akik 10 nappal az utazás előtt Szerbiában tartózkodtak, a repülőtársaságok számára negatív PCR- vagy antigén gyorsteszt, vagy oltási igazolás felmutatásával tudnak a gépre szállni.

mfa.gov.rs

Közvetlenül az utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az adott ország beutazási szabályairól a szerb Külügyminisztérium oldalán, ugyanis a járványügyi helyzet alakulásával a feltételek gyorsan változhatnak!

utazás
utazási
külföld
határ
COVID-19
PCR-teszt
antigén teszt
antigén alapú gyorsteszt
Albánia
Montenegró
Görögország
Bulgária
Olaszország
Törökország
Szlovénia
Spanyolország
Horvátország
Tunézia
Egyiptom
Ausztria
Németország

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.
13:26

Újabb delfintámadás Japánban

Újabb delfintámadás ért két fürdőzőt egy japán strandon, egyiküket kórházba kellett szállítani. Nem először történt ilyesmi, már legalább hat hasonló esetről tudnak.

Népszerű