Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Milyen veszélyei lehetnek a strandolásnak?

2021.07.27
13:19
2021.07.27
16:57
Forrás
Pannon RTV
Tudták, hogy tele hassal nem kellene vízbe menni?

A nagy hőségben legtöbben a vízparton és a medencében keresik a felfrissülést. Már munkanapokon is megtelnek a strandok, hétvégén pedig még többen mennek fürdeni. Ez azonban veszélyes is lehet.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Már délelőtt sokan kijöttek az Újvidéki Strandra, egy kis felfrissülés reményében. A hét végig kánikula lesz, a hőmérséklet a 40-41 fokot is elérheti, szerdától pedig erős UV sugárzásra is figyelmeztetnek a szakemberek.

Testünk rosszul reagál a hirtelen hőmérséklet-változásra, ami akár szívleállást is okozhat, főleg akkor, ha a nagy hőségben hirtelen megyünk be a vízbe.

Nenad Aksin - tapasztalt sportolóként - tudja, hogyan védekezzen a hőség ellen. Az edzését hideg zuhannyal és bemelegítéssel kezdi minden reggel, mielőtt belemenne a vízbe. „Minden nap eljövök a strandra, leginkább az edzés miatt. Egy kicsi úszok, erőnléti edzést tartok. Itt nagyon szép a környezet, kedvesek az emberek, jó időtöltés. Mindenkinek ajánlom.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az Újvidéki Strandon teljesen biztonságos a fürdés, mivel a vízimentők képzettek és szervezettek - mondja a koordinátor, Dragan Begović. „A legfontosabb a megelőzés, mi is erre törekszünk itt. Bólyák vannak kihelyezve a biztonsági zóna köré, és igyekszünk az embereket ezeken belül tartani.”

A törvény szerint ott, ahol több mint kétezer ember tartózkodik vízközelben, kötelezően szükség van orvosi jelenlétre. Az Újvidéki Strandon július elején napi 20-30 embert láttak el, ez a szám mostanra csökkent. Aneta Raičević, orvos, Újvidéki Strand: „Ajánlott lassan belemenni a vízbe. Semmiféleképpen nem szabad alkohol, vagy más pszichoaktív szer hatása alatt vízbe menni, de tele hassal sem. Legalább harminc percet kell várni étkezés után, és csak utána vízbe menni.”

Ezenkívül nem ajánlott a strandolás délelőtt tíz, és délután négy óra között. Fontos a megfelelő fényvédő használata is, legalább kétóránként.

strand
strandolás
fürdés
úszás
veszély
Újvidék

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.