Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos

Minden, amit a sünökről tudni kell

2020.09.23
08:20
2020.09.23
16:18
Forrás
Pannon RTV
Parkjaink, kertjeink és udvaraink szívesen látott vendége a sün.

A főleg rovarevő kis emlőssel esténként futhatunk össze, tavasztól őszig. Számos mesénk főszereplője hasznos szerepet tölt be környezetünkben, de nem tekint rá mindenki bizalommal.

A nálunk is honos keleti sün környékünk legnagyobb elsősorban rovarevő emlőse. Éjjeli vadászatai folyamán akár 100-150 grammnyi táplálékot is elfogyaszt. Napnyugta után találkozhatunk sünökkel udvarokban, parkokban, vagy akár az utcán sétálva.

Zelenka Angéla, biológiatanár: "A sünök az ember közelében élő vadállatok közül egy olyan állatfajhoz tartoznak, amit az ember megtűr, és tulajdonképpen semmiféle kárt nem okoz. A mi környezetünkben csigákkal, kagylókkal, gyíkokkal táplálkozik, de az egereknek, a patkányoknak a populációját is tizedeli, tehát mindenféleképpen hasznos."

sün egy nagyon jól alkalmazkodó kis állat. A természetes, erdős élőhelye mellett megtalálható lakott területeken is, a falvaktól a városokig. Szokásos tápláléka mellett növényi eredetű hulladékot, zöldséget és gyümölcsöt is fogyaszt.

Balogh István, a Falco Természetkedvelők Egyesületének elnöke: "Nagyvárosokban is megtelepszik, és tartósan ott tud maradni. Jelentős populációt hoz létre, ha ott megfelelő búvóhelyeket talál. Tehát városi periférián a kertes házakban ugyanúgy a bokrok alatt, vagy a rőzserakások alatt ugyanúgy megtelepedhet, függetlenül, hogy kint zajlik a forgalom, zsong az élet. Tehát egy nagyon jó alkalmazkodóképességű állat, amely nem jelent semmiféle veszélyt az emberre. Nem is támadja az embert, nem is harapja meg, nem is üldözi, úgyhogy nem kell tőle félni."

Tüskéi hatékony védelmet biztosítanak neki, így kevés természetes ellensége van. Az uhun kívül csak a vaddisznó, esetleg a róka próbálkozik vele, de elszánt kutyák is megtámadhatják, akár saját épségük kárára. Számára is az emberi tényező jelenti a legnagyobb veszélyt: elsősorban a forgalom, a felelőtlen tűzgyújtás, és a túlzott fűkaszálás által.

sün
kert
ősz
tüske

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű