Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos

Minden, amit a sünökről tudni kell

2020-09-23
08:20
2020-09-23
16:18
Forrás
Pannon RTV
Parkjaink, kertjeink és udvaraink szívesen látott vendége a sün.

A főleg rovarevő kis emlőssel esténként futhatunk össze, tavasztól őszig. Számos mesénk főszereplője hasznos szerepet tölt be környezetünkben, de nem tekint rá mindenki bizalommal.

A nálunk is honos keleti sün környékünk legnagyobb elsősorban rovarevő emlőse. Éjjeli vadászatai folyamán akár 100-150 grammnyi táplálékot is elfogyaszt. Napnyugta után találkozhatunk sünökkel udvarokban, parkokban, vagy akár az utcán sétálva.

Zelenka Angéla, biológiatanár: "A sünök az ember közelében élő vadállatok közül egy olyan állatfajhoz tartoznak, amit az ember megtűr, és tulajdonképpen semmiféle kárt nem okoz. A mi környezetünkben csigákkal, kagylókkal, gyíkokkal táplálkozik, de az egereknek, a patkányoknak a populációját is tizedeli, tehát mindenféleképpen hasznos."

sün egy nagyon jól alkalmazkodó kis állat. A természetes, erdős élőhelye mellett megtalálható lakott területeken is, a falvaktól a városokig. Szokásos tápláléka mellett növényi eredetű hulladékot, zöldséget és gyümölcsöt is fogyaszt.

Balogh István, a Falco Természetkedvelők Egyesületének elnöke: "Nagyvárosokban is megtelepszik, és tartósan ott tud maradni. Jelentős populációt hoz létre, ha ott megfelelő búvóhelyeket talál. Tehát városi periférián a kertes házakban ugyanúgy a bokrok alatt, vagy a rőzserakások alatt ugyanúgy megtelepedhet, függetlenül, hogy kint zajlik a forgalom, zsong az élet. Tehát egy nagyon jó alkalmazkodóképességű állat, amely nem jelent semmiféle veszélyt az emberre. Nem is támadja az embert, nem is harapja meg, nem is üldözi, úgyhogy nem kell tőle félni."

Tüskéi hatékony védelmet biztosítanak neki, így kevés természetes ellensége van. Az uhun kívül csak a vaddisznó, esetleg a róka próbálkozik vele, de elszánt kutyák is megtámadhatják, akár saját épségük kárára. Számára is az emberi tényező jelenti a legnagyobb veszélyt: elsősorban a forgalom, a felelőtlen tűzgyújtás, és a túlzott fűkaszálás által.

sün
kert
ősz
tüske

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:16

Új kiadvány dobosoknak

Sokan azt gondolják, hogy nem nehéz dobolni, de aki egy kicsit is ért a zenéhez, az tudja, hogy a ritmusszekció az egyik legfontosabb összetevője a zenekarnak.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.