Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Minden az ünnepi kalácsokról szólt a hétvégén Tárcsón

2022.02.14
10:26
2022.02.14
20:42
Forrás
Pannon RTV
Szent Trifun napja alkalmából szervezett összejövetelt a bánáti településen a Neolit Női Egyesület, ahol szebbnél szebb kalácsokat vonultattak fel a versenyre benevező személyek és egyesületek. A rendezvény legfőbb célja a hagyományápolás volt.

A tárcsói November 29. Művelődési Otthon termében művelődési műsorral kezdődött a rendezvény. A kiállításra a helyi egyesület mellett Dél-Bánát több mint tíz településéről érkeztek női szervezetek, egyesületek. A versenyre huszonegy ünnepi kalácsot neveztek be. A szervezők elégedettek a részvétellel.

Ljiljana Zarić, elnök, Neolit Női Egyesület, Tárcsó: „Meghozták a döntést, itt volt a pap és még két zsűritag, akik azt mondták, hogy nagyon nehéz volt kiválasztani, hogy melyik ünnepi kalács legyen a nyertes, mert csak a vallásos részeket nézik, hogy megvannak-e rajta mindazon elemek, amelyeknek az ünnepi kalácson felül kell lenniük.”

De vajon mit jelent az ünnepi kalács az ortodox hagyományvilágban?

Protojerej Zoran Maličić, ortodox pap, Tárcsó: „Az ünnepi kalács a dicsőséget, a teljességet, az ételt, a lelki táplálékot, a mindennapi kenyeret jelképezi. Magában az Úr imájában, a Miatyánkban azt mondja: a mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Így tehát a slavára gyúrnak egy ünnepi kalácsot, készítenek ünnepi búzát. Tehát ez egy jelkép, az ünnepség fő szimbóluma. A slavához kalács, búza, bor, gyertya, tömjén kell. Tehát a kalács a legfontosabb elemek egyike, az imádságon kívül, amire szükség van.”

Egyéni kategóriában a három legszebben elkészített ünnepi kalácsot díjazták. Az első díjat a tárcsói Ljubica Jovanović érdemelte ki, aki szerint a kalács készítése időigényes.

„Őszintén, két-három óra kell, amíg elkészül maga a kalács, majd a díszek vesznek el sok időt. Így gyorsan menne, de a kalácsdíszek készítése lassan megy és aprólékos munkát igényel.”

Az egyesületek kategóriájában a legszebb ünnepi kalácsot a sándoregyházi Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület képviselője, Csala Mária készítette.

„Egy húsz éve, ahogy foglalkozok ezzel a pékségi munkával, úgyhogy nagyon szeretem ezeket a hagyományos kalácsokat csinálni. Ezt köszönhetem apósomnak, aki pék volt, most nyugdíjas, ő tanított meg ilyen kalácsokat csinálni, és aztán én tovább gyakoroltam és mindig újabbat adtam hozzá és így most megmutattuk, hogy első helyet is bírunk ebben elnyerni.”

A résztvevők szerint a rendezvény kiváló alkalom volt a találkozásra, társalgásra és a hagyományok ápolására.

Kalács
hagyomány
Tárcsó

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű