Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Minden, mi szem-szájnak ingere a tejpiacról a karácsonyi asztalra

2020.12.23
11:37
2020.12.23
19:21
Forrás
Pannon RTV
A méztől kezdve a dión keresztül a konyhakész bejgliig minden megtalálható a szabadkai tejpiacon, ami a karácsonyi menühöz szükséges.

A vásárlók többsége szenteste szokásosan a böjti bablevest és a mákos gubát fogja elkészíteni, így ezek a legkeresettebbek. Az árusok a tavalyihoz képest nem igazán emeltek az árakon.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nagy volt a forgalom a szabadkai tejpiacon. Akadtak olyan standok is, ahol az eladók megállás nélkül szolgálták ki a vásárlókat. A megkérdezettek többségénél a megszokott böjti ételek kerülnek huszonnegyedikén este az asztalra.

Bénis Gyöngyi, vásárló: „Az készül, ami szokott: bableves, sült hal és mákos guba. Idén csak a legszűkebb család jön össze.”

Szentestén nélkülözhetetlen fogás a bableves, a piacon többféle bab közül válogathatunk.

Varga Rózsa, árus: „Háromszáz kilója a babnak. Van sólet, gradistánac és az apró.”

Az idén a dió kilónkénti ára megugrott a tavalyihoz képest.

Stipančević Ibolya, eladó: „Nagyon drága az idén a dió, mivel betegség megtámadta, úgyhogy nagyon kevés termett. 1300 dinár, de van ezerért is, csak az nem olyan minőséges.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A méz ára fajtától függően 600 és 1000 dinár között mozog, míg a mézes pálinkát szintén 600 dinárért vásárolhatjuk meg. A mák kilója maradt 800 dinár, a piacra járók többsége főként a gubára szórja vagy a bejglibe tölti, ezért inkább a darált mák fogy.

Rác Mariska, eladó: „Leginkább a darált mákot viszik. Úgy fogy mint tavaly, annak ellenére, hogy a család nem jön össze.”

Ha nem szeretnénk otthon a bejgli feltekerésével vagy a sütemények elkészítésével foglalkozni, akkor már készen is megvásárolhatjuk azokat 600 dináros kilónkénti áron. A dekorációk közül ott van még a búza 25-30 dinárért. A karácsony napi menü esetében nagy az érdeklődés a kacsa és a liba iránt, ezek kilójáért 550 dinárt fizethetünk, míg a pulykáért 500-tól 650 dinárt.

tejpiac
karácsony
dió
mák
méz

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.