Ugrás a tartalomra
Pixabay/MatthewGollop

A műanyag termelése és fogyasztása sem működik fenntartható rendszerben

2021.02.02
12:12
Forrás
www.elobolygonk.hu
Az európai emberek növekvő klíma- és környezettudatossága ellenére még mindig túl sok műanyagot termel és használ a társadalom – állapította meg csütörtökön bemutatott jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Az európai vizekben felhalmozódó maszkokról és egyszer használatos zacskókról készült felvételek hatására a koronavírus-járvány idején még inkább a figyelem középpontjába került a műanyagszemét problémája. Ma is túl gyakori az egyszer használatos műanyag termékek alkalmazása.

„A műanyag okozta kihívások nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy termelői és fogyasztói rendszereink nem fenntarthatók” – mondta Hans Bruyninckx, az EEA főigazgatója. A legjobb módszer a szakértők szerint egy alapvetően fenntartható és körforgásban lévő műanyaggazdaság, amelyben az anyagokat okosabban és jobban használják fel és hasznosítják újra. Emellett a műanyagokat fenntartható nyersanyagokból kellene előállítani.

A koppenhágai székhelyű szervezet jelentése szerint Európában 2018-ban 61,8 millió tonnányi műanyagot használtak el. Ez a mennyiség viszonylag stabil, miközben más földrészeken folyamatosan növekszenek az értékek.

A nyugat-európaiak fejenként évente háromszor annyi műanyagot használnak, mint a globális átlag. A közép-európai felhasználást nem közölte a jelentés. A szakértők szerint a pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot. Viszont éppen a járvány elleni védekezésben nagy szerepet játszik a műanyag: a maszkok jelentősen hozzájárulnak a vírus terjedésének megakadályozásához.

Az éttermek egy része házhozszállítási szolgáltatásra állt át, amit többnyire műanyagból készült eldobható dobozokkal oldanak meg. Megnövekedett az online vásárlások száma, így a házhoz szállított csomagok száma is. Mindezek veszélyeztethetik az Európai Uniónak a műanyagszemét csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinek sikerét.

műanyag
fenntarthatóság
fenntartható
szemét

Most

22:42

Finisben Németországban a választási kampány

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.