Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Muzslyán is fellobbant az összetartozás tüze

2022.06.05
10:45
2022.06.05
19:30
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Muzslyán - a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség székhelyén - is meggyújtották tegnap este az összetartozás tüzét. A cserkészek mellett a civil szervezetek képviselői is eljöttek az immár hagyományos eseményre.
Pannon RTV/Lukács Attila

A megemlékezés a Mária Szent Neve plébániatemplomban bemutatott gyászmisével kezdődött, melyet Stanko Tratnjek nyugalmazott plébános celebrált.

Pannon RTV/Lukács Attila

Azt követően megkoszorúzták a „nagy háború” mintegy 180 muzslyai résztvevőjének az emlékét őrző - 2016-ban állíttatott - emléktáblát. Az eseményről Hallai Zoltán, nyugalmazott történelemtanár beszélt.

„Félő az, hogy a nemzeti identitásunk, illetve a gyökereink megszűnnek. És, ha nincs gyökér, akkor az a növényzet, illetve közösség nem tud fejlődni és nem tud gyarapodni. Ezek a rendezvények létfontosságúak azért, mert az embereknek az emlékezetébe kell, hogy véssük és minden évben meg kell, hogy emlékezzünk Trianonra, amely a nemzeti gyásznapunk, illetve a határon kívül élő magyarság számára az Összetartozás Napját jelenti.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Tavaly az egykori Parti iskola udvarában került sor az eseményre. Idén a Muzslya - Lukácsfalva felé vezető kijáratánál levő Kiserdőben gyújtották meg a tüzet a cserkészek.

Dobó József: „Emlékezünk az összmagyar nemzetre, arra, hogy valamikor egy országban éltünk. De a nemzet, az nemzet marad, a magyar, magyar marad. Ezért emlékezünk mi is itt ma. Hiszem, ezekben a percekben számtalan helyen, úgy Magyarországon, mint más vidékeken is, arra a pillanatra várunk, hogy meggyújthassuk azt a lángot, amivel a közösségünkre, a nemzet közösségére emlékezünk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Alkalmi szavalatok és dalok mellett a műsorban ismertették az Összetartozás Tüzének a fontosságát és annak üzenetét a szórványban élők számára.

Muzslya
Hallai Zoltán
Dobó József

Most

14:36, Frissítve: 16:41

High-Tech Suli Óbecsén

Korszerű digitális tantermet avattak fel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az intézmény a magyarországi Mészáros Csoport által létrehozott High-Tech Suli program pályázatán 30 millió forintos támogatást nyert.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.