Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Nagy hagyománya van a szőlészetnek Bácskossuthfalván

2019-09-07
17:24
2019-09-07
18:10
Forrás
Pannon RTV
A kissé borongós és esős idő sem tántorította el a bácskossuthfalviakat attól, hogy megünnepeljék a Szüreti Napokat. A szervezők számos programmal készültek a falu egyik legfontosabb ünnepére.

Az eső ellenére is több mint 100 bográcsban rotyogott a csirkepaprikás a Szüreti Napokon Bácskossuthfalván. Király Pál csapatánál több bográcsban is főtt a finom ebéd. Hagyományosan főzik a csirkét, és minden évben kilátogatnak a rendezvényre. Király Pál, résztvevő, Bácskossuthfalva: „Nem tudom megmondani, pontosan hány éve, de én voltam itt az első Moravicán, több mint 200 bográcsban főtt az ételt akkor is, és akkor én lettem az első itt, és azóta minden évben megtartjuk ezt a hagyományt.”

Volt Borutca is, ahol a helyi borászok mutatták be borkészleteiket. A fiatal tagokból álló helyi Dimalis borászat is bemutatkozott. Gáspár Endre borász szerint igen érdeklődőek az emberek, bár ők még újak a piacon: „Kicsit idegenkednek, pont azért, mert mindenkinek megvan, hogy én ezt szeretem, én azt szeretem, de hogy ha egy kicsit felnyitjuk a szemét az embereknek, hogy nem a savanyú bor a savas, vagy nem az édes bor a jó, hanem rámutatunk, hogy éppen mit kell keresni egy egészséges, minőséges borban, akkor lassan hozzászoknak az emberek az új borhoz is, vagy az új ízekhez is.”

Bácskossuthfalvát 1786-ban alapították meg. Az ideérkező református családok a szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak, aminek azóta is nagy hagyománya van a faluban. Seffer Attila, tanácselnök, Bácskossuthfalva HK: „Bácskossuthfalvának van egy olyan dimbes-dombos része, amely teljesen alkalmas szőlőgazdálkodásra, ami 60-70 évvel ezelőtt is már be volt telepítve, nem úgy, mint több száz évvel ezelőtt, és mi sem tudjuk már, hogy hanyadik szüreti Napnál tartunk, nem tudjuk a számot, ezért is mindig mondjuk úgy, hogy a 2019-es évi Szüreti Nap, így akkor nem igazán tudunk bakizni.”

Az ételeket szakmai zsűri értékelte, a vajdaságiak mellett a magyarországi Szatmári János és Zoltán mesterséfek. A rendezvényen volt még terményszentelés és kirakodóvásár is.

Ómoravica
Bácskossuthfalva
szüreti napok
főzőverseny
borutca

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.