Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Nagy hagyománya van a szőlészetnek Bácskossuthfalván

2019-09-07
17:24
2019-09-07
18:10
Forrás
Pannon RTV
A kissé borongós és esős idő sem tántorította el a bácskossuthfalviakat attól, hogy megünnepeljék a Szüreti Napokat. A szervezők számos programmal készültek a falu egyik legfontosabb ünnepére.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az eső ellenére is több mint 100 bográcsban rotyogott a csirkepaprikás a Szüreti Napokon Bácskossuthfalván. Király Pál csapatánál több bográcsban is főtt a finom ebéd. Hagyományosan főzik a csirkét, és minden évben kilátogatnak a rendezvényre. Király Pál, résztvevő, Bácskossuthfalva: „Nem tudom megmondani, pontosan hány éve, de én voltam itt az első Moravicán, több mint 200 bográcsban főtt az ételt akkor is, és akkor én lettem az első itt, és azóta minden évben megtartjuk ezt a hagyományt.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Volt Borutca is, ahol a helyi borászok mutatták be borkészleteiket. A fiatal tagokból álló helyi Dimalis borászat is bemutatkozott. Gáspár Endre borász szerint igen érdeklődőek az emberek, bár ők még újak a piacon: „Kicsit idegenkednek, pont azért, mert mindenkinek megvan, hogy én ezt szeretem, én azt szeretem, de hogy ha egy kicsit felnyitjuk a szemét az embereknek, hogy nem a savanyú bor a savas, vagy nem az édes bor a jó, hanem rámutatunk, hogy éppen mit kell keresni egy egészséges, minőséges borban, akkor lassan hozzászoknak az emberek az új borhoz is, vagy az új ízekhez is.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Bácskossuthfalvát 1786-ban alapították meg. Az ideérkező református családok a szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak, aminek azóta is nagy hagyománya van a faluban. Seffer Attila, tanácselnök, Bácskossuthfalva HK: „Bácskossuthfalvának van egy olyan dimbes-dombos része, amely teljesen alkalmas szőlőgazdálkodásra, ami 60-70 évvel ezelőtt is már be volt telepítve, nem úgy, mint több száz évvel ezelőtt, és mi sem tudjuk már, hogy hanyadik szüreti Napnál tartunk, nem tudjuk a számot, ezért is mindig mondjuk úgy, hogy a 2019-es évi Szüreti Nap, így akkor nem igazán tudunk bakizni.”

Az ételeket szakmai zsűri értékelte, a vajdaságiak mellett a magyarországi Szatmári János és Zoltán mesterséfek. A rendezvényen volt még terményszentelés és kirakodóvásár is.

Ómoravica
Bácskossuthfalva
szüreti napok
főzőverseny
borutca

Most

20:57, Frissítve: 21:07

Liam Neeson filmje maradt az első helyen

Az eredmények meg sem közelítik a pandémia előtti számokat, mivel a mozik alig több mint fele tart nyitva, a legnagyobb városok, köztük New York és Los Angeles filmszínházai határozatlan időre bezártak - írta a Variety.com.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.