Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Násztánc a Tiszán

2020-06-19
19:57
2020-06-20
17:41
Forrás
Pannon RTV
Javában zajlik a tiszavirágzás Magyarkanizsánál. A kérészek táncára turisták, családok előszeretettel látogatnak el rendszeresen.

Azok, akik évről évre követik a különleges eseményt, azt mondják, idén gazdag virágzásnak lehetnek szemtanúi a látogatók.

A kérész három év lárvaállapotot követően a Tisza felszínére jön és levedli lárvaköpenyét. Rovarélete mindössze 3-4 óra, ez idő alatt pedig biztosítja az utódlást, majd elpusztul. A kérészek táncát évről évre nagy érdeklődés övezi.

Az idei évben is sokan voltak kíváncsiak a rajzásra Magyarkanizsánál, Szántó Eleonóra Palicsról érkezett, hogy megcsodálja a természeti különlegességet: „Én még sosem láttam, úgy döntöttem, hogy ma eljövök és kivárom. Nem merek csónakba ülni, de itt a Tisza-partról is látok párat táncolni.”

A tiszavirágzást a horgászok is figyelemmel kísérik. Mint mondják, a kérészek tánca azt is bizonyítja, hogy a folyó vize tiszta.

Mák László, horgász, Magyarkanizsa: „Főleg tiszta és gyors vízre van szükségük és megfelelő talajviszonyokra, amit itt az úgynevezett sárga part biztosít. Ez egy ilyen márgás, agyagos talaj, ahova be tudnak húzódni, be tudnak bújni a virágok, illetve a kérészek a tiszavirágnak az álcái.”

Idén a Felderítőtelep cserkészei tartalmas programokkal is készültek a Tisza-partra látogatóknak. Volt kenuzás, palacsinta- és lángos sütés is.

Molnár Anna, cserkész, Magyarkanizsa: „Vannak olyan napok, amikor rengetegen jönnek le, és nagyon sokan akarnak menni túrára, vagy megnézni közelebbről sétahajóval, vagy pedig velünk kenuval, és nagyon sokan jönnek oda hozzánk is ezeken a napokon.”

Aki csak teheti, az elkövetkező napokban látogasson el a Tisza-partra, pár napig ugyanis még látható lesz a rovarok násztánca.

tiszavirág
kérész
tiszavirágzás
Magyarkanizsa

Most

10:23, Frissítve: 10:42

A nyaralás nem vész el, csak átalakul

A szerbiai utazási irodák kötelesek lebonyolítani a már megszervezett utazásokat, még abban az esetben is, ha időközben töröltetik magukat a nyilvántartásból - nyilatkozta a YUTA igazgatója.
06:25, Frissítve: 10:34

75 éve dobták le az első atombombát

1945. augusztus 6-án reggel 8 óra után a B–29 típusú, Enola Gay nevet viselő amerikai bombázó ledobta a Little Boynak nevezett stratégiai atombombát Hirosimára.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.