Ugrás a tartalomra
Pixabay/WorldInMyEyes

A NATO-bombázás idején még egy lopakodót megrongált a jugoszláv légvédelem

2020-12-02
17:50
2020-12-02
18:00
Forrás
Szerbiai RTV
Egy nyugállományba vonult amerikai pilóta elmondása szerint Jugoszlávia 1999-es bombázása alatt a lelőtt F-117-es vadászbombázó mellett még egy lopakodót megrongált a jugoszláv légvédelem.

Charlie “Tuna” Heinlein elmondása szerint 1999. április 30-án két gépes kötelékben repültek Belgrád nyugati része felett, ahol lézervezérlésű bombákkal hajtottak végre precíziós támadásokat hidak, finomítók és antennák ellen. A pilóta visszaemlékezése szerint nem rendelkeztek elektronikus hadviselésre felkészített kísérettel, és a lopakodótechnológia miatt csak korlátozott rádiókapcsolattal és érzékelőfelszereléssel rendelkeztek. 

Egy közelben repülő vadászgép figyelmeztette az F-117-es párost, hogy szovjet gyártmányú légvédelmi rakétákat lőttek ki feléjük. Heinlein egy amerikai repüléstechnikai lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy gépének robotpilótája sikeresen elkerülte a támadást, de társát találat érte. Hazatérés közben a légi utántöltés folyamán látta, hogy a másik gép sérüléseket szenvedett el, fényei nem működtek és veszítette az üzemanyagot. Nem volt valami jó állapotban - emlékezett vissza Heinlein. A sérülések ellenére mindkét gép sikeresen visszatért a német légitámaszpontra, ahonnan megkezdték küldetésüket.

NATO
lopakodó
lelőtt
német

Most

16:26, Frissítve: 16:38

Sorban álltak az oltásért Belgrádban

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett ma a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.