Ugrás a tartalomra
Pixabay/WorldInMyEyes

A NATO-bombázás idején még egy lopakodót megrongált a jugoszláv légvédelem

2020.12.02
17:50
2020.12.02
18:00
Forrás
Szerbiai RTV
Egy nyugállományba vonult amerikai pilóta elmondása szerint Jugoszlávia 1999-es bombázása alatt a lelőtt F-117-es vadászbombázó mellett még egy lopakodót megrongált a jugoszláv légvédelem.

Charlie “Tuna” Heinlein elmondása szerint 1999. április 30-án két gépes kötelékben repültek Belgrád nyugati része felett, ahol lézervezérlésű bombákkal hajtottak végre precíziós támadásokat hidak, finomítók és antennák ellen. A pilóta visszaemlékezése szerint nem rendelkeztek elektronikus hadviselésre felkészített kísérettel, és a lopakodótechnológia miatt csak korlátozott rádiókapcsolattal és érzékelőfelszereléssel rendelkeztek. 

Egy közelben repülő vadászgép figyelmeztette az F-117-es párost, hogy szovjet gyártmányú légvédelmi rakétákat lőttek ki feléjük. Heinlein egy amerikai repüléstechnikai lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy gépének robotpilótája sikeresen elkerülte a támadást, de társát találat érte. Hazatérés közben a légi utántöltés folyamán látta, hogy a másik gép sérüléseket szenvedett el, fényei nem működtek és veszítette az üzemanyagot. Nem volt valami jó állapotban - emlékezett vissza Heinlein. A sérülések ellenére mindkét gép sikeresen visszatért a német légitámaszpontra, ahonnan megkezdték küldetésüket.

NATO
lopakodó
lelőtt
német

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.
07:40, Frissítve: 07:46

Véget ért az amatőr színjátszók találkozója

Véget ért Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 25. Találkozója, amely a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács nemzeti jelentőségű rendezvénye.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.