Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Ne etessük a vízimadarakat!

2021.02.15
20:53
2021.02.16
16:35
Forrás
Pannon RTV
Legtöbbször az embereket a jó szándék vezérli, amikor a vízpartokon táplálékot juttatnak a vízimadaraknak, de ezzel akaratlanul veszélybe sodorják őket, akár a pusztulásukat is okozhatják.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Félelem nélkül közelítette meg operatőrünket egy fiatal bütykös hattyú a Palicsi-tónál. Feltehetőleg a folyamatos etetés miatt szokta meg az emberek közelségét. Hiába jó szándékból táplálják a madarakat, ezzel veszélybe sodorják azokat.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Vinkó Tamás, a Palics-Ludas Közvállalat őrszolgálatának koordinátora elmondta: „Míg az énekesmadarak nem vonulók, itt maradnak télen, nekik szükséges, hogy valamilyen módon bővítsük a táplálékbázist, azonban a vízimadarak többsége vonul és azzal, hogy etetjük őket, helyben tartjuk, belezavarunk az ő természetes életciklusukba és ennek több következménye is lehet.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az etetésnek az egyik következménye, hogy ellustulnak a madarak. A mesterséges táplálékkínálat kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést. Emellett az etetőhelyeken bedobált és hosszú ideje fogyasztott, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálékdiéta megbetegíti a madarakat.

Pannon RTV/Huszár Dániel

„Különböző betegségek is kialakulhatnak. Egyik fontos, amit említeni kell, az angyalszárny-betegség. Itt tulajdonképpen a csont és toll növekedésében elváltozás következik be. A madár végül röpképtelenné válik és el is pusztul. Másrészt pedig a különböző madarak, itt főleg amiket látni szoktunk ilyen etetéseknél, récék, ludak, hattyúk, ők agresszívvá is tudnak válni, hiszen küzdenek azért, hogy minél több táplálékot el tudjanak így fogyasztani. Egymás között is tudnak akár veszekedni, de akár az embert is meg tudják zavarni, megcsípni. Ilyenkor, mivel sokkal sűrűbben vannak, egymással is tudnak érintkezni, akár betegségeket tudnak átterjeszteni, megsérülnek, akkor itt fertőzések következhetnek be, tehát növeli a mortalitás lehetőségét, illetve azzal, hogy folyamatosan biztosítjuk nekik a táplálékot, több fiókát is tudnak felnevelni, ezért megnövekedhet a populáció és mondjuk ilyen agresszív fajoknál, mint a hattyú, ez olyan további problémát is okoz, hogy elüldözi az egyéb, itt őshonos madárfajokat is akár” - mondta Vinkó Tamás.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A növényevő vízimadarak számára a természetes táplálékuk megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll télen és nyáron egyaránt. Ha pedig mégsem, a madarak vagy nem telepednek meg ott, vagy elvonulnak.

„Ezek a madarak egyébként főleg növényevők, tehát vízinövényeket esznek, a parton fű után kutatnak. Ez az ő eredeti táplálékuk, egyáltalán nincs szükségük sem kenyérre, sem külön összeállított madáreleségekre, kukoricára, búzára, ilyesmire” – mondja Vinkó Tamás.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Olyan esetek is előfordulnak, hogy a betegség miatt röpképtelen vagy időben el nem vonuló madarak belefagynak a jégbe.

„Ilyenkor sajnos mentésre van szükség, tehát emberi beavatkozás kell, plusz még az ember is az életét teszi kockára, természetesen szeretné azt a madarat megmenteni, de a megmentett madaraknak is a java nem lesz életképes, vagy valamilyen állatkertben vagy vadasparkban kap majd helyet” – fűzte hozzá az őrszolgálat koordinátora.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A vízimadarakat nyáron sem szabad etetni, mivel ekkor vethetjük meg az alapjait a télen jelentkező problémáknak, nem beszélve a hideg évszak előtt jelentkező betegségekről és korábban már említett gondokról.

„Ezzel a hosszú etetési idővel ideszoktatjuk őket, tehát télen sem fognak elrepülni, keresik tovább a jó szándékú embereket, úgyhogy mindig meg kell gondolni, hogy milyen következménye van a mi állatszeretetünknek. Ez általánosan is érvényes, nem csak a madaraknál, tehát a vadállatokat egyébként sem ildomos etetni, aztán persze jönnek a következmények, hogy beszoknak a városokba, ott csinálnak cirkuszt, akkor meg már ellenszenvesek inkább, úgyhogy ezt meg kell gondolni és a szakemberek javaslataira hallgatni.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A nagytestű vízimadaraknak ugyancsak folyamatos balesetveszélyt jelent a jégre szállás, az elesés, de a csúszós felületen ügyetlenkedő, onnan nehezen felszálló madarak a szárnyas és a szőrmés ragadozóknak is kiszolgáltatottabbak. Az eddig felsoroltak mellett más bajokat is okozhat a vízimadarak etetése. Tehát ne etessük a vízimadarakat!

vízimadár
etetés
madáretetés
Vinkó Tamás
hattyú

Most

12:29, Frissítve: 14:22

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.