Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ne szakítsuk meg hirtelen a madáretetést!

2021.03.04
15:36
2021.03.04
17:11
Forrás
Pannon RTV
Ébredezik a természet, bújnak elő a tavaszi virágok, egyre aktívabbak a madarak is. Nem is olyan régen azonban még fagypont alatti hőmérséklet és némi hótakaró is volt.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ezen az időszakon segítettük át az énekesmadarakat téli etetéssel. Habár már enyhült az idő, a megkezdett etetést nem ajánlatos még hirtelen megszakítani.

A madáretetőben évente körülbelül húsz kilogrammnyi napraforgómag fogy el, ami természetesen változik a tél erősségétől függően. Habár hótakaró és fagy már nincs, mégis látogatják még madarak az etetőt.

Varga Zoltán, Temerin: „Minden évben veszek napraforgómagot, és rendszeresen etetem őket. Habár az idén valahogy, valószínűleg annak köszönhetően, hogy enyhe volt a tél, viszonylag kevés madár járt az etetőre, és amit csodáltam, hogy elmaradtak a cinegék az idén, míg az előző években tömegesen voltak.”

A téli hideg, fagyos időszakban, amikor a táplálékforrásokat ellepi a hó, az énekesmadarak nehezebben jutnak eledelhez. A téli madáretetéssel ezen a nehéz időszakon szeretnénk átsegíteni őket. Ha odaszoktatunk az udvarunkba vagy kertünkbe egy csapat madarat, nem szabad hirtelen megszakítani az etetést, mikor jóra fordul az idő, mivel nem biztos, hogy az a sok madár egyik napról a másikra talál elegendő táplálékot.

Balogh István, elnök, Falco Természetkedvelők Egyesülete, Temerin: „Én úgy csinálom, hogy amikor megjön a jó idő, akkor egy-egy nap etetést kihagyok vagy kevesebbet rakok, hogy hamarabb elfogyjon nekik, hogy rákényszerüljenek arra, hogy keressenek maguknak. Ők így keresnek és találnak is maguknak táplálékot. Függetlenül, hogy tél van, még a rovarevők is találnak maguknak megfelelő rovarokat a fakérgekbe húzódva, vagy az avart felforgatva.”

Egyébként a madarak idővel maguk is elhagyják az etetőt, a párzási, fészeképítési, költési időszakban.

madáretetés
madáretető
Temerin
Falco Természetkedvelők Egyesülete
Balogh István
napraforgómag
madár
cinege

Most

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.