Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Negyed évszázad után először marad el a temerini borfesztivál

2021-01-16
14:56
2021-01-16
17:11
Forrás
Pannon RTV
Csaknem 25 évnyi sikeres szervezés után idén először marad el a temerini borfesztivál. A Vince-napi borversenyt 24. alkalommal tartották volna meg idén. A nemzetközi szintű kulturális eseményt a koronavírus világjárvány miatt ezúttal elhalasztották.

A rendezvény az előző években több ezer látogatót vonzott Dél-Bácska szívébe. Korábban érkeztek vendégek Romániából, Magyarországról, Boszniából és Horvátországból is.

Uracs János: „Temerinben több nemzet él. Zöme fogyaszt bort. Felnőtt a társadalom arra a szintre, hogy nem isznak meg akármit. Megnézik, hogy mit fogyasztanak. Népiesen fogalmazva, valamikor azt mondtuk, hogy lőre... Az mostanra kiment a divatból. Nem csak isszuk és jól van. Megnézik az emberek, hogy mit fogyasztanak.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Tavaly 777 bormintát vizsgált meg a több mint 100 főből álló szakzsűri. Sokak életében szolgált életre szóló barátságokkal, emlékekkel a nagy múltú esemény.

Barna Mihály borász: „Beszélgetünk. Megvitatjuk az évi problémákat, miért volt jó a szőlő, esetleg miért nem. Miért nem lehetett az első osztályút, vagy azt a túl minőségi bort elkészíteni. Az ember tudása mindig gyarapodik. Egyiktől tanul, másik borásztól hall valamit. Az ember, mikor ezt összerakja, akkor csak fejlődik. Mindegyik Vince-napi borverseny után úgy érzem, hogy egy komoly lépést tettem előre a borászat irányába.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A környék legnagyobb borversenyének szervezését már a kezdetek óta a helyi Kertbarátkör tagjai végzik. Az egyesület sokat tett a helybéli borkultúra kialakítása érdekében.

Kókai Zoltán, a Kertbarátkör elnöke: „Sajnáljuk, de akárhogy gondolkozunk rajta, nincs mód egy ekkora rendezvényt megszervezni. 100 ember ügyködik csak a szervezésben. Ne mondjam a többi részt. Még, ha kihagynánk a kóstoló részét is, akkor is akkora csapatot mozgatunk, ami valójában az egészet lehetetlenné teszi.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A Kertbarátkör elnöke hozzátette, noha a fesztivál versenyrésze lebonyolítható lett volna, nem szerettek volna élni ezzel a lehetőséggel, hiszen mint mondta, mindez a rendezvény színvonalának csökkenését jelentené.

Temerini Kertbarátkör
Temerin
borfesztivál
elmarad
koronavírus

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.