Ugrás a tartalomra
Pixabay/umsiedlungen

Néhány évtized alatt eltűnt az ismert méhfajok negyede

2021.01.25
11:08
2021.01.25
11:13
Forrás
Sokszínű Vidék
A legsúlyosabb esés 2006 és 2015 között volt tapasztalható, amikor 25 százalékkal kevesebb fajjal találkoztak a tudósok a természetben a korábbiakhoz képest.

Az ismert méhfajok negyede tűnt el az 1990-es évek óta - írja a National Geographic. Egy tudományos lapban megjelent kutatás szerint az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a méhfajok száma a vadonban. 17 százalékkal csökkent az északi féltekén előforduló karcsú méhek száma, de a földi méhek családjába tartozó fajok száma is jócskán megfogyott, 41 százalékkal kevesebben vannak. 2006-ban egy méhek közt terjedő járvány miatt Amerikában lefeleződött a mézelő méhek száma.

Ha nem lett volna jelen más faj, a környezeti károk felbecsülhetetlenek lettek volna. A fajszám csökkenéséhez hozzájárul, hogy több országba betelepítenek nem őshonos méhfajokat, a betegségeket pedig viszik magukkal, ami járványhoz vezet a rovarok között.

környezetvédelem
méhek

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.