Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Nem elég a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése

2021.07.02
12:40
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egymilliárd tonna szén-dioxidot kell kivonni a légkörből 2025-ig. Egy szerdán közzétett jelentés szerint csak így lenne elkerülhető a katasztrofális felmelegedés.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben több mint 190 ország írta alá, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozzák az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest. Sok tudós azonban úgy véli, hogy az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátásának csökkentésére tett ígéretek mellett szén-dioxid-kivonási technológiákra is szükség van. Ha nem sikerül egy gigatonnányi szén-dioxidot kivonni, nem érhető el az 1,5 fokos klímacél – áll a Koalíció a Negatív Emisszióért nevű szervezet és a McKinsley tanácsadó cég friss jelentésében. A kutatók szerint 2025-ig egymilliárd tonna szén-dioxidot, ezután évente több mint egymilliárdot kell az atmoszférából kivonni. A jelenleg fejlesztés alatt álló projektek 2025-ig mintegy 150 millió tonna szén-dioxid eltávolítására lesznek elegendőek, ami töredéke a szükségesnek – írják a jelentésben.

szén-dioxid
szén-dioxid-kibocsátás
felmelegedés
klímaegyezmény

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű