Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Nem minden állat örül a hidegnek a Palicsi Állatkertben

2019-01-11
13:12
2019-01-11
17:43
Forrás
Pannon RTV
Vacog a rókamanguszta, összebújva melengetik egymást az oroszlánok, míg a farkas boldogan hempereg a hóban.

Háziállataink mellett az állatkert lakóinak egészségére is fokozottan oda kell figyelni a fagyos időben. Stábunk utánajárt, hogyan is zajlanak a téli mindennapok a Palicsi Állatkertben.

Az állatkert lakói közül sokan nem örülnek a hideg időnek. A kapibara mellett a gyűrűs farkú makik se élvezik a zimankós időt.

A gyűrűs farkú makikat etetés közben csíptük el. Ez a fajta Madagaszkáron, a trópusi éghajlaton él. Nincsenek hozzászokva a mínusz fokokhoz. Ezért ilyenkor télen fűtött odújukba húzódva vészelik át a hideg időt.

A makik tálkájuk láttán felpezsdülve vettek minket körül, hogy csemegézzenek a gyümölcsből. Először kedvencüket, a banánszeleteket válogatták ki, majd végül kisebb lelkesedéssel, de az almát is elfogyasztották. A hideg időben az élénk kis jószágok, leszámítva az ebédidőt, a radiátorokon összebújva melengetik egymást. Kijelenthetjük, a gyűrűs farkú maki nem szíveli a telet. De ezzel több lakó is egyetért a palicsi állatkertben. Ebben az időszakban a gondozók jóval nagyobb figyelmet fordítanak az állatokra ugyanis nem szeretnék, ha bármelyik megfázna, lebetegedne.

Óvári Krisztián, biológus, Palicsi Állatkert: „Őszintén nem annyira a hideg a legnagyobb probléma mint az, hogy szárazság van. Mert igaz, hogy körülöttünk hó van, de ez a víz fagyasztott formában van, ezt az állatoknak is sokkal nehezebb fogyasztani. Az állatoknak két fajtája található az állatkertben. Vannak állatok, akik bírják a hideget, és akiknek nem igazán nagy probléma annak ellenére, hogy mi mit gondolunk. És vannak azok az állatok, akiket tényleg nem bírunk kiengedni ebbe a fagyba. Velük kicsit finomabban kell bánni.”

Szemmel láthatóan a tigrist nem zavarja a hideg. Ugyan azzal a lazasággal rója a köröket ketrecébe mint máskor. Ezzel szemben a rókamanguszta még fűtött otthona ablakában is vacogva szemléli a zord időjárást. Ottjártunkkor az oroszláncsalád is kint volt. A csapat összebújva melegítette egymást míg kitakarították benti helyüket. A nemrég született Kiara érdeklődéssel figyelte a megváltozott tájat. A téli időjárás a szakember szerint mégis a hidegvérű hüllőkre a legveszélyesebb. Bár számottevően kevesebb állattal találkozhatunk a Palicsi Állatkertben, ebben az évszakban is érdemes kilátogatni. Ugyanis ilyenkor teljesen más arcukat mutatják meg az itt élők.

Palicsi Állatkert
tigris
oroszlán
gyűrűsfarkú maki
Óvári Krisztián

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.