Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Nem minden állat örül a hidegnek a Palicsi Állatkertben

2019-01-11
13:12
2019-01-11
17:43
Forrás
Pannon RTV
Vacog a rókamanguszta, összebújva melengetik egymást az oroszlánok, míg a farkas boldogan hempereg a hóban.

Háziállataink mellett az állatkert lakóinak egészségére is fokozottan oda kell figyelni a fagyos időben. Stábunk utánajárt, hogyan is zajlanak a téli mindennapok a Palicsi Állatkertben.

Az állatkert lakói közül sokan nem örülnek a hideg időnek. A kapibara mellett a gyűrűs farkú makik se élvezik a zimankós időt.

A gyűrűs farkú makikat etetés közben csíptük el. Ez a fajta Madagaszkáron, a trópusi éghajlaton él. Nincsenek hozzászokva a mínusz fokokhoz. Ezért ilyenkor télen fűtött odújukba húzódva vészelik át a hideg időt.

A makik tálkájuk láttán felpezsdülve vettek minket körül, hogy csemegézzenek a gyümölcsből. Először kedvencüket, a banánszeleteket válogatták ki, majd végül kisebb lelkesedéssel, de az almát is elfogyasztották. A hideg időben az élénk kis jószágok, leszámítva az ebédidőt, a radiátorokon összebújva melengetik egymást. Kijelenthetjük, a gyűrűs farkú maki nem szíveli a telet. De ezzel több lakó is egyetért a palicsi állatkertben. Ebben az időszakban a gondozók jóval nagyobb figyelmet fordítanak az állatokra ugyanis nem szeretnék, ha bármelyik megfázna, lebetegedne.

Óvári Krisztián, biológus, Palicsi Állatkert: „Őszintén nem annyira a hideg a legnagyobb probléma mint az, hogy szárazság van. Mert igaz, hogy körülöttünk hó van, de ez a víz fagyasztott formában van, ezt az állatoknak is sokkal nehezebb fogyasztani. Az állatoknak két fajtája található az állatkertben. Vannak állatok, akik bírják a hideget, és akiknek nem igazán nagy probléma annak ellenére, hogy mi mit gondolunk. És vannak azok az állatok, akiket tényleg nem bírunk kiengedni ebbe a fagyba. Velük kicsit finomabban kell bánni.”

Szemmel láthatóan a tigrist nem zavarja a hideg. Ugyan azzal a lazasággal rója a köröket ketrecébe mint máskor. Ezzel szemben a rókamanguszta még fűtött otthona ablakában is vacogva szemléli a zord időjárást. Ottjártunkkor az oroszláncsalád is kint volt. A csapat összebújva melegítette egymást míg kitakarították benti helyüket. A nemrég született Kiara érdeklődéssel figyelte a megváltozott tájat. A téli időjárás a szakember szerint mégis a hidegvérű hüllőkre a legveszélyesebb. Bár számottevően kevesebb állattal találkozhatunk a Palicsi Állatkertben, ebben az évszakban is érdemes kilátogatni. Ugyanis ilyenkor teljesen más arcukat mutatják meg az itt élők.

Palicsi Állatkert
tigris
oroszlán
gyűrűsfarkú maki
Óvári Krisztián

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.