Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

2022.05.25
12:21
2022.05.25
18:47
Forrás
Pannon RTV
A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Gyűrűket és karkötőket készítettek nemezből a magyarkanizsai gyerekek. Legtöbbjük még sosem próbálta az ősi eredetű textilanyagot, de most élvezettel sodorták a vizes nemezeket.

Csikós Réka: „Bármilyen színből lehet készíteni. Rá kell csavarni három ujjunkra, megvizezzük és elkezdjük dörzsölni a tenyerünket. Így készül a gyűrű.”

Teleki György: „Egyszerűen csak a gyűrűt így például kezeddel összedörzsölöd meg vízbe rakod. Könnyű elkészíteni.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A képtárban az elmúlt időszakban is több, hasonló foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, a cél, hogy minél több megismerkedjenek a munkájukkal és valamilyen kézműves foglalkozáson kipróbálhatják magukat.

Muhi Zsuzsanna, a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtár vezetője kiemelte: „A nemezelés mindig nagyon tetszik a gyerekeknek. A gyűrű egy olyan tárgy vagy használati eszköz, amit még nem csináltak. A negyedikesek pedig már vannak olyan nagyok, olyan ügyesek, hogy ezt el tudják készíteni.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A képtár a nyár folyamán is otthont ad majd különböző kézműves foglalkozásoknak, valamint az irodalmi foglalkozások sem maradnak majd el.

Magyarkanizsa
Dobó Tihamér Képtár
Muhi Zsuzsanna

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.