Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Nemezen múlik - Egy ősi mesterség fortélyairól Zentán

2019.03.30
09:30
2019.03.30
09:36
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság április 24-25-én nemezelő tanfolyamot szervez Zentán. Az ingyenes kétnapos programra az egész Kárpát-medencéből is várnak érdeklődőket.

A Zentai Alkotóház nemezelő tanfolyamnak ad otthont április utolsó hetében. A kurzus előadója Nagy Mari, kecskeméti textilművész, a nomád-nemezkultúra legjelentősebb mestere, aki férjével, Vidák Istvánnal közösen több kötettel gazdagította a szakirodalmat. A házaspár nemcsak Magyarországon, de a nagyvilág számos pontján, leginkább Közép-Ázsiában kutatta e textília eredetét és történetét. Tapasztalataikat az itthoni oktatásban hasznosították, a feledésbe merült technikákat tanították vissza a nemez szerelmeseinek.

Hagyományok Háza

„Többféle nemezelési technikát ismerünk, nagyon színes e paletta – tájékoztat Lévay Zsófia nemezelő, aki a fővárosban rendezett Vajdasági napon családoknak tartott bemutatót. – A vagdalásos technikával készült kirgiz nemez, vagy a kontúrozással, kitöltéssel szabadrajzú mintákat formáló és sajátos szimbólumrendszerű türkmén nemez egy ősi kultúra napjainkban is népszerű csodái. A Vajdaságban az utóbbi technikával dolgozunk több mint két évtizede.”

Nemezből, szerszám nélkül változatos tárgyakat lehet varázsolni, elkészítésükhöz csupán gyapjú, víz és szorgos kezek kellenek. Ruhadarabként és ékszerként is népszerűek.

Egy „pangó” időszakot követően a Vajdaságban is egyre népszerűbb a nemezelés. A szakma igen összetartó, a mesterek folyamatosan sajátítanak el új technikákat, e továbbképzés is a tisztes ipar fejlődését szolgálja. Zenta a mesterség központjának is tekinthető, de Szabadkán is szerveznek kaláka-műhelyt, szakkört.

A zentai találkozó azért is különleges, mivel Vajdaságban a mesterek még nem dolgoztak merinógyapjú-selyem kombinációval. A Tisza-parti városban készített tárgyakat később Magyarországon is kiállítják.

Az eseményen a részvétel ingyenes, a messzebbről érkezőknek a szervezők a szálláskeresésben is segítenek.

Információ:
nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu , szofilevay@gmail.com

 

nemezelés
Zenta

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22, Frissítve: 15:40

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.