Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Nemezkalap, mamusz és nemezcsizma

2021.06.27
20:25
2021.06.27
20:35
Forrás
Pannon RTV
Ezek az öltözékkiegészítők készültek a kétnapos, hétvégi alkotó-műhelymunka során, a topolyai Művésztelepen. Szombaton és vasárnap mintegy 30-an vettek részt az egész napos foglalkozáson.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Járatos a népi mesterségekben a topolyai Simon Julianna, aki leginkább gyapjúszőnyeg szövésével foglalkozik. Az alkotóműhelybe azért érkezett, hogy csiszoljon a nemezelő tudásán, valamint a hagyományos technikák mellett modern eljárásokat is megtanuljon.

„Tegnap kalapot készítettünk, ami egy nagy kihívás volt számomra és a többieknek is. A mai napon pedig mamuszt készítünk, ami újabb kihívás, mert eddig, amiket készítettünk: labdácska, tulipán, virág, kisebb dolgok.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Kellemes, kötetlen hangulatban folyt a nemezelés: a gyapjú kirakása és a szappanhabbal, vízzel való bedörzsölés. A topolyai Frindik Rózsa szombaton gyönyörű nemezkalapot készített.

„Jó társaság van, elbeszélgetünk, tanulunk, elhagyjuk magunkat, nem gondolunk semmi másra, csak arra koncentrálunk, amit csinálunk. Úgyhogy ez egy nagyon jó kis kikapcsolódás.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szombaton merinó gyapjúval dolgoztak a Művésztelepen. Vajdaságban egy kevesek által ismert nuno nemeztechnikával ismerkedhettek meg a résztvevők. Vasárnap hagyományos népi technikával házi gyapjúból szobacipőt készítettek.

Békésapáti T. Zsófia hajdújárási nemezkészítő, óvónő: „Megvan a módja, hogy hogy kell kiszabni ezeket a cipőket. És igazából fóliára dolgozunk, mert az bizonyult a legjobbnak. Erre rétegezik rá a gyapjút, most pont az első oldalát készítik a nemezcipőnek, és ezután fogják megfordítani. Igazából beburkolják a gyapjúval ezt a fóliát. Utána fogjuk kivágni egy helyen, ahol kifordítjuk és elkezdik majd gyúrni forró vízzel és akkor fog összeállni. Erről még annyit kell tudni, hogy egy kicsit nagyobbra kell elkezdeni készíteni, mivel a gyapjú összemegy és akkor adja meg a jó kis formát, akkor nemezelődik össze.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A nyár folyamán a topolyai Művésztelepen egy bőrműves foglalkozást is terveznek. Az elkészült nemez- és bőrmunkákból ősszel kiállítás nyílik majd.

nemezelés
Topolya
művésztelep

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.