Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nemzetközi Szilva- és Pálinkafesztivál Tiszaszentmiklóson

2021.09.18
13:20
2021.09.18
18:24
Forrás
Pannon RTV
Szilvából készült ínyencségekkel voltak teli az asztalok.

Ötödik alkalommal tartották meg Tiszaszentmiklóson a Nemzetközi Szilva- és Pálinkafesztivált. A rendezvénysorozat fő célja a helyi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A páratlan, ízletes gyümölcsöt sokféleképpen kínálták az odalátogatóknak.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A hagyományok jegyében, szilvából készült ínyencségeknek számító nyalánkságokkal volt teli a tiszaszentmiklósi Nemzetközi Szilva- és Pálinkafesztivál asztalai. A törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület csapata négy éve aktív látogatója rendezvénynek, idén 10 fővel érkeztek. Török Klára, tag, Százszorszép Művelődési Egyesület, Törökfalu: „Nagy szeretettel várnak mindig bennünket, de mi is nagyon jól érezzük magunkat, nagyon jókat szórakozunk és szeretünk itt lenni. Pálinkát, süteményeket hoztunk, amit szilvából készítettünk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mindamellett, hogy már a délelőtti órákban muzsikaszótól volt hangos a vigadalom helyszínéül szolgáló helyi Szent József Római Katolikus- templom plébániája, ezzel egyidőben több mint 10 csapat üstjében rotyogott az eredeti vajdasági bableves, amely zsűrizésre is került. Piri Róbert, a zsűri elnöke, a Szabadtűzi Lovagrend tagja: „Mivel bablevesfőző verseny van a rendezvény keretein belül, akkor a leves minősítés van. Tehát nem szabad, hogy sűrű legyen, bár a levesnek is van egyfajta sűrűsége, de levesről van szó, nem babgulyás, mivel, hogy az sűrűbb és másképp készül, hanem levesről. A leves az leves.”

A multikulturális Tiszaszentmiklóson az ott élő nemzetiségek eljárnak egymás rendezvényeire. Törtei János, főszervező, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület alelnöke: „Mindannyian egyek vagyunk, egyre gondolunk, társalgunk, ezzel erősítjük a magyar közösséget.”

A Bánát egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja nem véletlenül van Tiszaszentmiklóson, hiszen a faluban szinte minden udvarban van szilvafa.

Szilva- és pálinkafesztivál
Tiszaszentmiklós

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.