Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Nemzetközi vízimadár-felmérést tartanak januárban

2019-01-12
08:17
2019-01-12
18:03
Forrás
Pannon RTV
Az akcióban részt vesz a Palics-Ludas Közvállalt is. Mivel egyszerre zajlik a munka a helyszíneken, a szakemberek leltárt tudnak készíteni, hogy Szerbia- és Európa-szerte mennyi madár telel.

Zimankós időben kezdték meg a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai a hozzájuk tartozó területeken a vízimadarak összeszámolását. A nádas tövében szürke gémek sorakoztak. A tó be nem fagyott részén a legnagyobb számban tőkés récék csoportosultak. A léknél kis kárókatonák is pihentek.

Európa-szerte veszik számba a vízimadarakat. Az akcióhoz a szerbiai és vajdasági madarászok is csatlakoztak. Szekeres Ottó, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre is a terepet járta: „Azért lényeges ez, hogy ugyanabban az időben zajlik több helyen, mert a számlálást követően egy leltárt tudunk készíteni, hogy országosan, illetve Európa-szerte mennyi madár telel. Így azután ki lehet számolni, hogy vannak-e változások, az állományok csökkenek, növekednek egyes fajoknál, mik azok, amik esetleg negatívan vagy pozitívan hatnak ezekre a változásokra. Azok az emberek, akik kimennek a területre és megszámolják a madarakat, megfigyelik azt is, hogy milyen állapotban vannak a területek.”

A terep bejárásakor a vízimadarak mellett a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai ragadozómadarakat is láttak. Egy rétisas mellett vörös vércsével, vándorsólyommal, karvallyal és kékes rétihéjával is találkoztak.

Az időjárás nagyban befolyásolja a madarak egyedszámát egy adott területen.

Szekeres Ottó elmondta: „Jelen pillanatban be van fagyva, ezért lényegesen kevesebb madár tartózkodik a területen mint mondjuk két nappal ezelőtt, amikor nem voltak befagyva a tavak. Tízezer egyeddel csökkent most a madarak száma. Ez csak azt mutatja számunkra, hogy a körülmények az adott helyzetben mennyi madarat tudnak a területen tartani vagy idevonzani.”

A vízimadár-számláláskor a tömegesen jelentkező tőkés récék között néhány kakukktojás is megbújt. A tőkés récék mellett kanalas récéket is meg lehetett figyelni. Ez a faj Szerbiában és Magyarországon is védett.

Palics
vízimadár

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.