Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Népi mesterségek kiállítása Moholon

2021.10.06
14:45
2021.10.06
19:45
Forrás
Pannon RTV
Népi mesterségekkel ismerkedhettek a diákok Moholon. A gyereksereg a Moholi Családok Egyesülete által szervezett rendezvényen nyerhetett betekintést a népművészetbe. Nemezeléssel, szövéssel, fonással és az íjászkodással is megismerkedhettek.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A hetedik osztályos Kőrösi László örömmel és egyben izgatottan szemlélte a régiségekkel megtömött kiállítói standokat a rendezvény helyszínéül szolgáló moholi Novak Radonić Általános Iskola tornatermében.

„Engem ezek a dolgok azért érdekelnek, mert mondták, hogy aki szeretne, az akár ezzel is foglalkozhat a jövőben. Ezek a foglalkozások egyébként kihalóban vannak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A tornyosi Kovács fivérek is a kiállítók között voltak. Erik és Edmond több éves külföldön töltött idő után tértek haza, amikor a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázatának köszönhetően egy ősi mesterséggel, gölöncsérkedéssel foglalkozó saját céget tudtak alapítani.

Kovács Erik tornyosi gölöncsér: „Azért tartom fontosnak, hogy a fiatalok megismerjék ezt a szakmát, mert úgymond kihalófélben van, és nem szeretnénk, ha kiveszne ez az ősi mesterség. Hasznos tárgyakat is lehet vele készíteni, nem csak dísztárgyakat, tehát a mindennapi életben használatos tányérokat, tálcákat.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az első alkalommal megszervezett rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés. A kultúrműsort követően a diákok régi gépek bemutatóját élvezhették, de a fügelekvár vagy csuhéból készült babák készítésébe is betekintést nyerhettek.

Világos Tibor, a Moholi Családok Egyesületének elnöke: „Mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy a régi mesterségeket a felnövekvő nemzedékkel megismertessük, és a szlogenünk is az, hogy meg kell ismertetni a múltat, hogy a jövőt tudjuk építeni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A régi mesterségek napját a Moholi Családok Egyesülete a gyermekhéten belül tartotta meg, a Tartományi Oktatási Titkárság támogatásának köszönhetően.

régi mesterségek
Mohol
bemutató
Moholi Családok Egyesülete
Világos Tibor
gölöncsér

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű