Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Népi mesterségek tudásátadása

2022.08.10
12:30
2022.08.10
16:26
Forrás
Pannon RTV
Népi kézműves tábort tartanak Horgoson. A rendezvényt a Hagyományok Háza Hálózat -Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezi. A foglalkozásokon 50 érdeklődő vesz részt.

Az öt napos tábor ideje alatt a táborlakók megismerkedhetnek a bútor festészettel, a szövéssel, mely apróeszközökön történik, a kötélkészítéssel, csuhéfonással, a nemezeléssel és a kosárfonással. Az utóbbi mesterség elsajátítása pedig már pár hete elkezdődött, a táborban töltött napok pedig egy vizsgaidőszak is egyben.

Nagy Abonyi Szabolcs, Zenta: "A tavasszal, hogy elkezdtünk akkor ilyen finomabb technikákkal kezdtünk el dolgozni, most hogy már van több napunk, van lehetőségünk kipróbálni más technikákat is, például én most egy nagyobb fába vágtam a fejszémet, próbálok egy szőlő puttonyt készíteni."

Pannon RTV

A nemezelés alapjait pedig Nagy Mari, kecskeméti előadó ismerteti a táborlakókkal. A foglalkozások alatt egy kalapot készítenek majd.

Nagy Mari, előadó, Kecskemét: "Én mindig azzal kezdem, hogy a gyapjút, ugye a nemezelés a gyapjúra alapszik, ami sokféle lehet, ismerkedjünk meg , amiből majd ezek a sapkák, kalapok készülnek, tehát megfogom velük ismertetni. Fogunk csinálni kis próbalapokat, hiszen ahhoz hogy egy sapka a fejünkre legyen jó, tudni kell, hogy mennyit megy össze nemezelés közben."

Pannon RTV

A tábor megálmodói bíznak abban, hogy a tábor kézműves fórummá is válik a kikapcsolódás és a tárgyalkotás öröme mellett, és számos , a kézműveseket érintő témák is előtérbe kerülnek.

Kovács Nádi Karolina, szervező: "Elsődleges célja mindenképpen az alkotás, a tudás átadás, a tudás bővítés, az alapozó tudás elsajátítása. Ugye több szintű foglalkozás zajlik itt például a kosárfonók elkezdték a képzésüket tavasszal, ez most a záróakkordja az ő végzésüknek, de már a nemezelők is többször találkoztak már az évek során, amióta működik a hálózatunk."

A szervezők bíznak benne, hogy az esemény ideje alatt megszületik majd a tábor hivatalos neve is, valamint az itt készített tárgyakból a zárónapon egy kiállítás szeretnének megszervezni.

kézműves tábor
mesterség
Horgos

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.