Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Népzene minden szinten - Zajlik a Juhász Népzenei Tábor

2022.07.15
12:27
2022.07.15
17:55
Forrás
Pannon RTV
Hegedűn, brácsán, nagybőgőn és tamburán is fejleszthetik tudásukat a fiatal vajdasági népzenészek Tóthfaluban, ahol jelenleg is zajlik a Juhász Népzenei Tábor. Az énekoktatás és a táncházak sem hiányoznak az öt napos tábor programjából.

Több csoportban, több helyszínen zajlik az oktatás a Juhász Népzenei táborban délelőtt és délután is, ahol naponta 8 órát zenélnek a fiatalok. A legkisebbektől kezdve egészen a felnőttekig vegyes a táborozók életkora. Tilinkó Luca már visszajáró táborozó. Én eddig nagyon élvezem, nekem nagyon fontos, hogy együtt legyen a társaság, itt szoktunk találkozni a barátainkkal. Mindig együtt szórakozunk, meg hát nagyon jó tanulni másoktól.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A táborlakókkal összesen 7 oktató foglalkozik, a kezdő hegedűsöket Kurunczi Andor oktatja. „Most az al-dunai népdalokat választottuk, Pancsova, Hertelendyfalva környékieket, és különböző silladrit játszunk, csárdást játszunk és a gyerkőcöknek úgymond nincs semmi problémájuk ezekkel a dallamokkal, mert ez valójában nem olyan nehéz dallam, ami ilyen korosztálynak elérhető.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A tábor legfőbb célja, hogy a vajdasági népzenészek, elsősorban a tamburások és a vonós hangszereken játszók egy sűrített, színvonalas képzést kapjanak.

Juhász Gábor, szervező: „Közös pont az egész táborban a széki népzene, hiszen 50 éves a Táncházmozgalom. 1972-ben a széki táncházaknak a mintájára alakultak meg az első táncházak Budapesten, és fontosnak tartottuk azt, hogy a széki zenét, táncot újjáélesszük itt Vajdaságban.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A táborzáróra szombaton 18 órakor kerül sor Tóthfaluban, ahol a táborlakók bemutathatják az újonnan szerzett tudásukat.

Juhász Népzenei Tábor
Tóthfalu

Most

12:14, Frissítve: 12:21

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.