Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Nincs is jobb egy falusi disznótoros napnál!

2022.11.26
15:11
2022.11.26
17:24
Forrás
Pannon RTV
Két sertés is vágásra került a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének hagyományos disznótorán. A sertésfeldolgozás körüli munkákkal, házias ízekkel ismerkedhettek a résztvevők, a finom reggeli és ebéd sem maradt el.

Kora reggel szalmán perzselődtek a sertések a kishegyesi focipálya udvarán. A gyerek is segédkeztek a munkákban.

Szukola Annamária, Kishegyes: „Én abban szoktam segíteni, hogy mikor pörkölik a disznót, ott szoktam lenni, és hogyha valami külön munka van, abban tudok segíteni.”

László Vivien, Kishegyes: „Szoktam segédkezni, tartani a tálcát, azt akkor beviszem. Meg a kedvenc disznótoros ételem a szárma.”

Persze játékra is maradt idő.

Molnár Máté, Kishegyes: „Mi jól érezzük magunkat, fogócskázunk a műfüves pályán, focizunk.”

A bölléreknek zenekar húzta a kedvcsinálót. A sertést orjára szedték szét a férfiak.

László László, Kishegyes: „Otthon csak a szűk családi körben, de ugyanígy szoktuk csinálni. Itt összejönnek a családok, rögtön más a hangulat, többen vagyunk.”

A sertés minden része feldolgozásra került, semmi se vész kárba. A konyhában készült a reggeli, az asszonyok vért, májat, szalonnát sütöttek, tésztát dagasztottak, az udvaron sült a lángos, mindent ugyanúgy készítenek, mint elelink.

Rácz Amália, Kishegyes: „A lángos liszt víz, só élesztő, a vérében kenyérmorzsa van, vöröshagyma, bors, só és akkor aztán ráeresztik a vérét, azt sütjük. A fiúk bekeverik a kolbásznak a húst, aztán mi abból betöltjük a szármát, főzzük.”

Ebédre sültek és szárma készült. A résztvevő nagycsaládok között elolsztják a húsokat, finomságokat.

Kerepes Árpád, elnök, Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete: „Azelőtt is, egy családnál történt disznótornál, vágásnál a rokonok, szomszédok segédkeztek ugyanúgy, azután mentek a kis kóstolók, ez is most majd a végén mindenkinek ki lesz porciózva, kóstolónak nevezett adag, ezzel szerintem kerek így a hagymányőrzés, illetve a hagyományos disznóölés.”

A gyerekek hagyományos kántálással, tréfás rigmusokkal és énekekkel, zajongva érkeztek a böllérek köré, a vidám produkcióért cserébe kolbászt kaptak.

disznótor
hagyományőrzés
Kishegyes
Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.