Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Aćimović

November 11 – Az első világháborút lezáró békekötés napja

2021.11.11
12:31
2021.11.11
17:19
Forrás
Pannon RTV
Ma van az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírásának évfordulója. 103 évvel ezelőtt Nagy-Britannia és Franciaország, valamint a Német Birodalom képviselői beszüntették a harcokat a nyugati fronton.

Hivatalosan ezt tekintik az első világháború végének. A békeszerződés megkötésének évfordulóján a győztes országok fővárosaiban katonai tiszteletadás mellett ünnepelnek. Szerbiában hivatalosan 2012 óta számít állami ünnepnek ez a nap.

Tanjug/Strahinja Aćimović

A megemlékezés még tegnap kezdődött a szerb katonaság ágyúlövéseivel. Ma pedig több rendezvénnyel is emlékeztek a szerb fővárosban a békekötés napjára. Az új temetőben megkoszorúzták az első világháborúban elesett, Belgrádot védő katonák emlékművét. A koszorúzáson részt vett Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy a szerb nép büszkén tekinthet vissza erre a napra. „A Versailles-i békekonferencián 1919-ben elhangzott, hogy a nagy háborúban Szerbiának 1 millió 250 ezer áldozata volt. Ez az akkori lakosságnak majdnem harmadát tette ki, és a férfiaknak, az úgynevezett munkaképes férfiaknak a 60%-át.”

TANJUG/ RADE PRELIC/bs

A szerb himnusz is elhangzott a megemlékezésen, majd Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter, a Védelmi Minisztérium és a Szerb Katonaság, valamint a belgrádi vezetőség képviselői is megkoszorúzták a síremléket. Ezután a francia katonai temetőben folytatták a megemlékezést, ahol az új francia nagykövet is koszorúzott. Goran Vesić, alpolgármester, Belgrád: „Büszkeséggel emlékezünk hőseinkre, akik a szabadságot hozták el akkor, 1918-ban. És ez a szabadság nem lett volna a Francia Köztársaság óriási segítsége nélkül, ha Franciaország nem küldte volna el hajóit a meggyötört szerb katonaságért, amely 1915-ben érkezett az albániai partokra.”

Tanjug/Strahinja Aćimović

A békekötést a mai Franciaország területén írták alá, s ezzel létrejött a fegyverszünet, a német csapatok pedig megkezdték a kivonulást. Az első világháború, amelyből Magyarország vesztesként került ki, formálisan a Versailles-i békeszerződéssel ért véget 1919. június 28-án.

első világháború
állami ünnep
munkaszüneti nap

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.