Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Növények után kutatva a Fruška gora lankáin

2021.05.09
14:55
2021.05.09
17:28
Forrás
Pannon RTV
Újvidékről és környékéről sokan mennek fel hétvégénként a Fruška gorára. Az aktív kikapcsolódást kedvelők számára megannyi sétaösvény áll rendelkezésre. Számos egyesület szervez tematikus túrákat is.

Felnőttek, gyerekek és négylábú kedvencek is szívesen töltik szabadidejüket a természetben. A Fruška gorán enyhébb terepek is rendelkezésre állnak, amelyeken a kisebbek is tapasztalatot szerezhetnek.

Jelisaveta Lončar: „Általában minden hétvégén sétálunk. Szeretem belélegezni a friss levegőt, és szép a természet, a sok zöld és a virágok.
- A Fruška gora mellett hova jártok még?
- Mentünk Divčibarera is, ott is nagyon szép a természet, és szeretek különféle hegyekre járni.”

Nika Sontić: „Nem is tudnám most megmondani, hogy melyek a kedvenc helyeim, természet vagy valami hasonló. Nem tudom, de voltam már egyszer hegyet mászni, és gyakran járok sétálni.”

A hegymászó-túrákat számos esetben kombinálják természetismereti előadásokkal is. A mostani séta alkalmával a résztvevők a Fruška gora növényvilágával ismerkedhettek meg, de a helyi állatfajokra is kitértek.

Maja Radulović, a Belgrádi Egyetem Biológiai Karának botanikusa: „A célunk, hogy megtanítsuk az embereket bizonyos alap dolgokra, hogy hogyan különböztessék meg a fás szárú és a lágy szárú növényeket, amelyeket megtalálhatunk a Fruška gorán. Elmondjuk az alapokat ezekről a növényekről, a felhasználásukról, hogy gyógyító vagy mérgező fajták-e, esetleg hogyan tudjuk őket használni, valamint megemlítünk érdekes tényeket is, melyek a népi hiedelmekhez és szokásokhoz kötődnek.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A vasárnapi túrát az újvidéki Ekotopija egyesület szervezte. Körülbelül egy éve aktívak, és a Hiking Tour Serbia sétákon belül a hegymászást környezetvédelmi témákkal is ötvözik.

Mirko Milivojević, szervező, Ekotopija:„Egy idő után rájöttünk, hogy a gyerekeknek ez túl megterhelő, hogy nem igazán kellemes nekik akkora távokat sétálniuk. Ezek a történetek is, amiket a felnőtteknek mesélünk, nem igazán a gyerekekhez igazodnak. Így néhány hónapja indítottunk egy másik projektet is, amelynek a neve Hiking Kids.”

Az Ekotopija mellett számos más, hegymászó és egyéb egyesület is rendszeresen szervez túrákat a Fruška gorán.

Fruška gora
túra
növény
kirándulás

Most

20:13

A V4-ek támogatják a Nyitott Balkán ötletét

Támogatják a visegrádi országok a nyugat-balkáni államok kezdeményezését, a Nyitott Balkán nevű ötletet, amely a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti határok eltörlését hivatott szolgálni 2023-tól.
19:19, Frissítve: 19:56

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Népszerű