Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nyári átlagos vízszintnél is alacsonyabb a Tisza

2020-01-19
08:10
2020-01-19
14:48
Forrás
Pannon RTV
Csak 230 centimétert mértek Zentánál. Sőt, az elkövetkező napokban további apadásra kell számítani, a csapadékmentes időjárás miatt.

A Tisza vízszintje a zentai vízmércénél 230 centimétert mutat. Ez a szint alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál, egy átlagos nyári vízállásnál is legalább 20 centiméterrel kevesebb.

Jégmentes a folyó és további apadás van kilátásában - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Apró István, a DTD Vízgazdálkodási Vállalat tereptechnikusa: „Mintegy öt centimétert fog a jövő héten apadni. Ez abból adódik, hogy a Kárpátokban és a Tisza vízgyűjtő területén nagyon kevés csapadék esett, és a hóban tárolt vízkészlet a sok évi minimum alatt van. Ilyen 18 évvel ezelőtt volt, amikor ennyire kevés csapadék esett a Tisza vízgyűjtő területén.” 

Az alacsony vízállás egyelőre nem jelent semmilyen veszélyt a Tisza élővilágára. A jövőben az esetleges kisebb-nagyobb áradások a sporthorgászoknak kedveznének, hiszen abban az esetben a Tisza felsőbb szakaszairól a vízzel együtt több hal érkezne ehhez a részhez.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező időszakban sem kell számottevő vízszintemelkedésre számítani a Tiszán. Amennyiben a vízgyűjtő területeken olvadásnak indul a hó, akkor emelkedhet meg a Tisza vízszintje, de erre csak február végén vagy március elején számíthatunk.

vízszint
vízállás
Tisza
Zenta
apadás

Most

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.