Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Nyeregbe ültek

2022.10.29
14:53
2022.10.29
15:55
Forrás
Pannon RTV
A lovaskultúra és az ehhez kapcsolódó hagyományok népszerűsítését és ápolását tűzte ki célul az Őszi behajtási ünnep, amit ma szerveztek meg Tóthfaluban.

A környék lovasai összegyűltek és barátkozással, programokkal egybekötött kellemes napon vehettek részt.

Lovaskocsis-lóhátas felvonulással vette kezdetét a Behajtási ünnep és Csikós Fesztivál Tóthfaluban, ahol több tucat lovas gyűlt össze. Körbejárták a falu utcáit: ki lóháton, ki pedig lovaskocsin ülve. Fiatalok és idősek egyaránt kilátogattak a rendezvényre. Kalapáti Lúcia, Oromhegyes: „Én nagyon szeretek ilyen lovastalálkozókra járni, főleg az ilyen ünnepélyesebbekre. Mi Oromhegyesről indultunk, és az út is nagyon jó volt.”

A szervező Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület tagjai hagyományteremtő céllal szervezték meg a rendezvényt. Kálmán Jenő, az egyesület elnöke: „Szerettük volna megpróbálni, hogy hogyan sikerül összeszedni a környékbeli lovasokat, juhászokat, illetve azokat az embereket, akik a hagyományos lótartással foglalkoztak. Az egyesületünk lényege pedig a hagyományőrzés, -ápolás.”

A programok ideje alatt kirakodóvásár is várta a látogatókat, de a finom falatok sem maradtak el: birkapörköltet, csikós tokányt és slambucot is lehetett kóstolni.

Lovastalálkozó
lovaglás
Őszi behajtási ünnep
felvonulás
Tóthfalu

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.