Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nyílt levél a természetért

2020-01-22
11:38
Forrás
elobolygonk.hu
Az intenzív mezőgazdálkodás elpusztítja a természetet - ezt állítja 2500 kutató.

Európa természetes élővilága az iparszerű mezőgazdálkodás terjedésével egyre látványosabban fogyatkozik – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Éppen ezért Európa vezető kutatói nyílt levélben szólítják fel az Európai Unió vezetőit a Közös Agrárpolitika gyökeres átalakítására, és a természeti értékek pusztításának megállítására. Az aláírók szerint tudományos konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy a biodiverzitás csökkenése közvetlenül összefügg az iparszerű mezőgazdasági termelés térhódításával. Európában a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfajok populációi 1980 és 2015 között több mint 55 százalékos csökkenést mutattak. Németországban a természetvédelmi te­rületek rovarbiomasszája 27 év alatt 76 százalékkal csökkent. Az MME szakemberei több mint ezer önkéntes felmérő segítségével 1999 óta követik nyomon a fészkelő madarak helyzetét a főbb magyarországi élőhelyeken – így az ország közel 2/3-át kitevő mezőgazdasági élőhelyeken is. A mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő gyakori madárfajok 62 százalékának csökkent az állománya az elmúlt másfél évtizedben, átlagosan mintegy negyedével – foglalta össze Szép Tibor egyetemi tanár, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója.

intenzív mezőgazdaság
természet
pusztulás
nyílt levél

Most

21:29

Elhunyt Miroljub Trošić

A szerb színész 72 éves volt. A Selo gori, a baba se češlja című sorozatban játszott szerepével szerbiai nézők millióinak a szívébe lopta be magát. A sorozatban tíz évig szerepelt.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.