Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nyulak, kakasok, galambok, papagájok várják gazdáikat

2020.02.23
11:49
2020.02.23
14:53
Forrás
Pannon RTV
Korán kell kelnie annak, aki kisállatot vásárolna a szabadkai galambpiacon.

Vasárnaponként változatos nagyságú nyulak, kakasok, törpetyúkok, különböző fajta papagájok, galambok és kiskutyák várják a leendő gazdikat az autópiacnál. Az állatok mellett, különféle eledelek, ketrecek, valamint papagájok és tengeri malacok számára használható játékokat is beszerezhetnek a kedvenceknek.

Sok volt a nézelődő, de akadt vásárló is a szabadkai galambpiacon. Tóth György hajdújárási termelőtől négyféle almát, krumplit, házi diólikőrt és mangalica szalonnát is vásárolhattak a piacra látogatók: „Szeretem az állatokat, és egyben megnézem a piacot is itt, megveszek, amit szeretnék venni az állatok közül. Van már vevőköröm, akik mindig visszajönnek, mert van kedvezmény mindenkinek. Akik már egyszer vesznek, akkor olcsóbban kapják az árut. Otthon én is tartok pulykát, kakast, tyúkot, gyöngyös tyúkot meg nyuszkókat. Ma is vettem két nyuszit, mert ilyen fajtám még nincs.”

A környező településekről is jöttek árusok, Bika István Pacsérról érkezett, másodszor árul a piacon, ma pulykát, kacsát, nyulat és kakast hozott: „Évek óta nem voltam már, de azelőtt többször voltam, amikor több jószágom volt, most már idős vagyok, és nem tudok annyit dolgozni.”

Vizil Pero évek óta kijár a piacra, ma két galambot vásárolt a meglévőek mellé, elmondása szerint korábban, a piac régi helyén, több volt a vásárló és nagyobb volt a kínálat is: „Ott jobb volt. A város miatt és minden miatt. Nagyobb volt, több volt a galamb és mindenből több volt.”

Tóth Vásárhelyi Ferenc a papagájok miatt szeret kilátogatni a piacra, otthon nimfákat és rozellákat is tart: „Minden vasárnap kijövök, egy nimfapapagájt nőstényt vásároltam.”

Az árusok soraiban akadnak állateledeleket kínálók is. Josip Hampelić már reggel hétkor kiérkezik, hiszen ezen a piacon évek óta korán érkeznek az első vásárlók: „Nem rég kezdtem, három alkalommal jöttem eddig. Van egy kis zab, gabona és így tovább. Azért jövök ide, mert az emberek vásárolnak, amire szükségük van, és ha nem jössz ki, nem tudják, milyen eladni valód van.”

A legtöbben hobbiállatokkal foglalkoznak, de az árusok közül akadnak, akik háziállatokat kínálnak eladásra. A szabadkaiak többsége szerint a galambpiac, nem csak egy hétköznapi piac, hanem több évtizedes hagyományokkal rendelkező vásár. Ide a kereskedés mellett tapasztalatot cserélni is jönnek az emberek, és sokan több éve ismerik is egymást.

kisállat
nyúl
papagáj
tyúk
Szabadka

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.