Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Ökoturizmus két keréken

2020-10-30
21:15
2020-10-31
17:00
Forrás
Pannon RTV
Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.

Akik kerékpározás közben szeretnék megismerni a térség látványosságait, ezt ezentúl olyan meghatározott útvonalakon is megtehetik, melyeket térképeken jelölnek majd ki, és amelyek állomásai magukban foglalják majd a mikrorégió legjelentősebb idegenforgalmi látványosságait.

Az ökoturizmus és a kerékpárturizmus összekapcsolásán dolgoznak Ludason is. A településen egy olyan létesítményt építettek, amely a túrázók csakúgy, mint a kerékpárosok részére is kiváló látványt nyújt az elsőfokú védelem alatt álló Ludasi-tóra. 

Ricz András, elnök, Ostorka Polgárok Egyesülete, Palics: „Ez a beruházás egy olyan pihenőhelyet hozott létre, amelyet mind a hazai és elsősorban a külföldi turisták tudnak használni a nyári turistaszezonban, hiszen, mint láttuk, van egy fedett részünk, ahol vannak mosdók, illetve van egy kilátó, amiből gyakorlatilag az egész környéket meg tudjuk figyelni.” 

A Ludasi-tó most már csaknem minden szakaszán megcsodálható. Az EcoVeloTour IPA projekt keretében három túrát is megálmodtak a kerékpározás szerelmeseinek, amelyek a térség látványosságaiba nyújtanak betekintést. 

Lányi Hnisz Izabell, koordinátor, EcoVeloTour projekt: „Az egyik a homok-túra, a másik a vizek-túrája és az utolsó a bánáti-túra. Ami a pihenőhelyet illeti ez azért lett létrehozva, mert ez a projekt lényege és ez a beruházás. Az olyan turisták akik nemcsak bicikliznek hanem nagyon szeretik a természetet és foglalkoznak madármegfigyeléssel, biodiverzitás megfigyelésével, hogy számukra kialakítsunk egy olyan helyet, amely ezt a két turisztikai terméket integrálja.”

A Duna Stratégia Program kilenc ország: Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Szerbia részvételével valósult meg. A Ludasi-tó közelében felépült pihenőhely beruházásának összértéke hat és fél millió dinár volt. 

Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Fölkerültünk az Európa kerékpáros útjainak térképére, felkerült Ludas erre a térképre, hisz ez rendkívül fontos. A másik ami nagyon fontos, hogy itt tulajdonképpen össze lehetett kötni a kerékpár turizmust és a környezetvédelmi ökoturizmust. Ez a két ága a turizmusnak, ami talán a leggyorsabban fejlődik az utóbbi 5-10 évben világszerte, és ezért fontos, hogy mi is bekapcsolódjunk ebbe a programba.”

Kern Imre az eseményen arról is beszélt, hogy kiemelten odafigyelnek a város idegenforgalmának fejlesztésére. Jó ütemben halad a palicsi wellnessközpont kiépítése. További javításokat láttak előre a szennyvíztisztítón is, valamint a Palicsi- és Ludasi-tó körül kialakított védősáv idővel azt eredményezheti, hogy a Palicsi-tó újra alkalmas legyen a fürdőzésre. 

Ricz András
Kern Imre
EcoVeloTour
Ludas

Most

22:06, Frissítve: 23:17

Ferencváros-Barcelona 0-3

Az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a budapesti Puskás Arénában a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a G-csoportot.
21:51, Frissítve: 21:59

Felére csökken a bérleti díj Belgrádban

Decemberben és januárban a bérleti díj felét kell majd fizetniük azoknak a belgrádi vendéglátóipari egységeknek, amelyek a város tulajdonában lévő üzlethelyiségekben működtetik vállalkozásukat – jelentette ki a szerb főváros alpolgármestere.
20:44, Frissítve: 20:54

Online nyílt nap a Kosztolányiban

A bemutatkozást mindenki megtekintheti, aki csütörtökön, december 3-án csatlakozik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Facebook-oldalán meghirdetett eseményhez.
18:41

WHO: Otthon is viseljünk maszkot!

Otthon is javasolt a védőmaszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.
17:16, Frissítve: 21:20

A beutazókat is érinti a várható osztrák szigorítás

December hetedikétől több járványügyi szabályozás is módosul Ausztriában. Egyes esetekben oldanak a korlátozásokon, míg más esetekben szigorítás várható, amennyiben a kormány dönt róla. A szigorítás egyebek között a beutazókat is érinti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.