Ugrás a tartalomra
Taqnjug/AP/ESA-Stephane Corvaja

Olyan nagy lett a forgalom az űrben, hogy már szabályozni kellene

2021.12.30
22:31
Forrás
Euronews
Egy kínai űrállomás majdnem összeütközött Elon Musk egyik szatelitjével.

Olyan nagy lett a forgalom az űrben, hogy már szigorúbban kellene szabályozni - erre hívták fel a figyelmet londoni kutatók. Dr. Francisco Diego az Euronews reggeli műsorában emlékeztetett: az ENSZ-nek van egy világűrszerződése, amelyet még az Apollo program alatt alkottak meg, de senki sem vette figyelembe. Szerinte fel kellene frissíteni a megegyezést, és rendesen betartatni.

Nyáron indult be az űrturizmus. Három amerikai milliárdos szinte egyszerre lőtt égbe civileket. Voltak olyanok is, akik meg is kerülték a Földet. Eközben Elon Musk Space X programja cipősdoboz méretű műholdak ezreit juttatta a termoszférába, amelyek olyanok, mint az űrszemét. Lehet, hogy hasznosak és aktívak, de emellett veszélyt jelentenek az űrhajókra - mondják a szakemberek. Nemrég egy kínai űrállomás csapódott majdnem össze Musk valamelyik szatelitjével. Elon Musk komolytalannak nevezte a bírálatokat, azt mondta: a világűrben több tízmilliárd műhold is elférne.

űrhajó
űrforgalom
rakéta
Elon Musk

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.