Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Orgonaépítő mesélt a szabadkai Zsinagóga orgonájáról

2021.10.14
22:08
2021.10.15
17:10
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Zsinagóga orgonájáról tartott előadást Apró Tibor orgonaépítő a Zsidó Hitközség dísztermében csütörtökön.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek az orgonák fejlődéstörténetébe és a nemrég felújított hangszer rekonstrukciójáról is szó volt. Apró Tibor elmondta, már 15 éve van a szakmában, de ez a projekt volt számára a legnagyobb kihívás. Az orgonaépítő kiemelte: több mint másfél évig kellett dolgozni, hogy megszólaljon a hangszer.

Pannon RTV

Apró Tibor, orgonaépítő: „Nagy általánosságban az orgonáról az emberek keveset tudnak. A szabadkai Zsinagóga orgonája az elmúlt ötven-hatvan évben meg sem szólalt, és ez egy új pontja, új fénypontja a városnak. Szerintem azért fontos tudni arról, hogy mi lakozik a Zsinagógában, és hogy mekkora érték bújt ott a karzaton el.”

orgona
Zsinagóga
Szabadka
Apró Tibor

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.