Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Orgonakoncert a zentai Jézus Szíve templomban

2022.06.20
11:47
2022.06.20
20:17
Forrás
Pannon RTV
Dr. Pecze Andor 45 perces hangversenyén a barokk és a 19-dik századi romantika jegyében íródott műveket hallhattak a zenekedvelők.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Többek között Bach és Liszt műveit hallhatták a vendégek akik részt vettek dr. Pecze Andor orgona hangversenyén. A közönség soraiban egykori zenetanárai is jelen voltak, akik büszkén hallgatták az orgonista előadását.

Birkás János: „Nagyon tetszett maga a hangverseny. Azt hiszen, hogy Andorhoz hasonló egyén itt a környéken nincs, sőt lehet szélesebb körben sem. Nagyon-nagyon inspiráló és jó lenne ha szélesebb körben is alkalma nyílna ezt a hangversenyt ismételni. Egykoron ő diákunk volt, és hát büszkék vagyunk rá nagyon.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Dr. Pecze Andor a zentai templomot azért választotta mert itt található Vajdaság egyik koncertképes orgonája, amin az orgona irodalomban mindegyik jelentős korszak remekműveit elő lehet adni. Kiemelte a barokk és a 19.-ik századi romantika jegyében íródott műveket. Ezekből a korszakokból válogatott az orgonaművész is, varázslatos hangulatot teremtve a közönségnek.

„Fontos, hogy az emberek a zeneműveken keresztül egy ilyen belső megigazulásként egy jó érzést, egy nyugodtságot, egy igazságérzetet kapjanak miközben hallják ezeket a rendezett hangokat, dallamokat, ezt a többszólamú és nagyon összetett, bonyolult zenét. Az orgonát mi orgonisták úgy kezeljük mint egy zenekart, hiszen több hangszer, hangszín és kombináció szól, és ezért varázslatosabbá tudja alakítani a zenét.”

Az orgonát a hangszerek királyának nevezik, hiszen a legnagyobb méretű, hangerejű, hangterjedelmű és a legváltozatosabb hangszínekkel rendelkezik. Ajak- és nyelvsípokból álló, fújtatóval ellátott hangszer. Sípjait részben a zongorához hasonló billentyűzettel, részben pedig pedállal szólaltathatóak meg.

dr. Pecze Ando
orgonakoncert

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.