Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Országos LEGO robotépítő-versenyt tartanak Szabadkán

2019.09.24
13:44
2020.02.10
19:04
Forrás
Pannon RTV
A topolyai Nikola Tesla Általános Iskolából három csapat indul a megmérettetésen.
Pannon RTV

Csütörtökön tartják az országos LEGO robotépítő versenyt Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A World Robot Olympiad egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományi ismeretekhez, a mérnöki és informatikai szakmához.

Pannon RTV

Robotépítést és számítógépes programozást gyakorolnak az ötödikesek a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában. A feladat igen összetett, informatikai, matematikai, logikai és fizikai ismeretekre is szükségük van a tanulóknak, hogy eljussanak a megoldásig. „Különféle szenzorok és legódarabok segítségével kell robotot építeni, ami azután elszállítja az utasokat” - magyarázza Balázs Ábel.

Pannon RTV

Az elsősök is izgatottan készülnek a LEGO robotépítő versenyre, a kicsik már a pályán gyakorolnak az egységcsomagban kapott eszközöket felhasználva. Pontos sorrendben szállítják a robotokkal a gyümölcskosarat és a babákat. Námesztovszki Sára szerint nem túlzottan nehéz a feladat: „A robotokkal mindent bevisszük az iskolába, hátrajövünk és beállunk a töltőállomásba.”

Pannon RTV

A játékos tanuláson felül a gyerekek megtanulnak együttműködni, csapatban dolgozni. „Hárman vagyunk egy csoportban. Mindenki külön-külön részeket rak, utána beprogramozzuk. Mindenki a saját feladatára összpontosít” - meséli Lackó Máté.

Pannon RTV

Cirok Csilla tanítónő augusztusban vett részt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar által szervezett Robotika az oktatásban című továbbképzésen. „A gyerekek ezeket a robotokat önállóan darabokból építik meg, majd ezt követően programozzák be. A robotok fény- és hangjelzést is adhatnak, korosztálynak megfelelően. Az idősebbek számára már érzékelők is vannak. Ezek nagyon komoly dolgok” - mondja a topolyai tanító.

A 2019-es WRO Szerb Nemzeti Döntőjét csütörtökön tartják Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

LEGO
robot
verseny
Szabadka

Most

12:30

Észak-Korea rakétát lőtt ki Japán fölé

Közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki helyi idő szerint ma reggel Észak-Korea fegyveres erői – tájékoztatott a japán sajtó. A rakéta átrepült a japán légtéren, és mintegy 4.600 kilométert tett meg, míg végül a Csendes-óceánban landolt.
10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.