Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Országos LEGO robotépítő-versenyt tartanak Szabadkán

2019.09.24
13:44
2020.02.10
19:04
Forrás
Pannon RTV
A topolyai Nikola Tesla Általános Iskolából három csapat indul a megmérettetésen.

Csütörtökön tartják az országos LEGO robotépítő versenyt Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A World Robot Olympiad egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományi ismeretekhez, a mérnöki és informatikai szakmához.

Robotépítést és számítógépes programozást gyakorolnak az ötödikesek a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában. A feladat igen összetett, informatikai, matematikai, logikai és fizikai ismeretekre is szükségük van a tanulóknak, hogy eljussanak a megoldásig. „Különféle szenzorok és legódarabok segítségével kell robotot építeni, ami azután elszállítja az utasokat” - magyarázza Balázs Ábel.

Az elsősök is izgatottan készülnek a LEGO robotépítő versenyre, a kicsik már a pályán gyakorolnak az egységcsomagban kapott eszközöket felhasználva. Pontos sorrendben szállítják a robotokkal a gyümölcskosarat és a babákat. Námesztovszki Sára szerint nem túlzottan nehéz a feladat: „A robotokkal mindent bevisszük az iskolába, hátrajövünk és beállunk a töltőállomásba.”

A játékos tanuláson felül a gyerekek megtanulnak együttműködni, csapatban dolgozni. „Hárman vagyunk egy csoportban. Mindenki külön-külön részeket rak, utána beprogramozzuk. Mindenki a saját feladatára összpontosít” - meséli Lackó Máté.

Cirok Csilla tanítónő augusztusban vett részt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar által szervezett Robotika az oktatásban című továbbképzésen. „A gyerekek ezeket a robotokat önállóan darabokból építik meg, majd ezt követően programozzák be. A robotok fény- és hangjelzést is adhatnak, korosztálynak megfelelően. Az idősebbek számára már érzékelők is vannak. Ezek nagyon komoly dolgok” - mondja a topolyai tanító.

A 2019-es WRO Szerb Nemzeti Döntőjét csütörtökön tartják Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

LEGO
robot
verseny
Szabadka

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.