Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Őrtüzekkel ünnepeltek Óbecsén

2022.01.23
10:59
2022.01.23
17:02
Forrás
Pannon RTV
Őrtüzek címmel tartottak magyar kultúra napi műsort tegnap az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.
Pannon RTV/Rácz László

A magyar kultúra napját ünnepelték szombaton este Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Köszöntőt a csongrádi vendégek képviseletében Postáné Pető Györgyi, a Batsányi János Gimnázium tanára mondott, aki beszédében az összetartozást hangsúlyozta.

„Mi nem határokkal tartozunk össze, hanem a kultúránkkal tartozunk össze. Összetartozunk nyelvünkben, történelmünkben, hagyományainkban, és ezt mindenképpen a mai napig ápolnunk, őriznünk kell, és tovább kell adnunk a jövendő nemzedékének.”

Pannon RTV/Rácz László

Az Őrtüzek című produkció szerzői Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs voltak. Az őrtűz eredeti jelentése szerint szabadban, őrök által rakott tűzjel. Az előadással azt szerették volna üzenni a szerzők, hogy a magyarság ma is ugyanazért világít, akárcsak több mint száz évvel ezelőtt.

Cseszák Balázs, műsorszerkesztő, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „Be szeretnénk mutatni a magyar kultúra sokszínűségét és szépségét, körbejárva a Kárpát-medence tájegységeit, annak a táncait, zenéjét, népdalait megszólaltatva, bemutatva, hogy a magyarság még mindig él a határokon kívül is és még mindig ápolja a kultúrát.”

Pannon RTV/Rácz László

A produkcióban a kultúrkör Kiscimbora táncegyüttese és a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Csalogató táncegyüttese lépett fel a Fokos zenekar kíséretében. A műsorban közreműködött Rókus Zoltán színész, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja is.

Ricz Kasziba Beáta, munkatárs, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „Ez a műsor nekünk, nézőknek alkalmat ad arra, hogy egy kicsit megálljunk, megtapasztaljuk azt, hogy részesei vagyunk ennek az egységnek, rácsodálkozzunk a sokszínűségére a kultúránknak, megerősödjünk azokban az értékekben, amit a kultúránk nekünk nyújt.”

Pannon RTV/Rácz László

Az ünnepi műsor a Magyar Kormány és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

őrtűz
Óbecse
magyar kultúra napja
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.